2021. november 28., vasárnap

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő

A Móra Kiadó honlapját böngésztem nemrég, amikor rátaláltam Zágoni Balázs könyvére, a Karácsonyi kitérőre, aminek a fülszövegét elolvasva azonnal elöntött a vágy, hogy elolvashassam.

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy – a gondos szervezésnek hála – idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít, és még kétségbe ejtőbbé válik a helyzet, mint tavaly. Lehet még szép a karácsonyuk? Vajon ott keresik a karácsony szentségét, ahol kell és érdemes? A HUBBY-díjas Zágoni Balázs szórakoztató, megható és elgondolkodtató új könyvéhez Szabó-Nyulász Melinda készített illusztrációkat.

 


Nagyon kellett a lelkemnek ez a könyv most, ahogyan közeledünk az év vége felé, és kezdek kicsit belefáradni, kiégni. Ez a könyv maga volt a csoda, és ahogy a háromgyerekes család történetét olvastam, melegség öntötte el a szívemet. Ugyanakkor hihetetlen humoros is volt a történet, jókat mosolyogtam minden vicces jeleneten, hiszen Zágoni Balázs ebben a kötetben kiválóan ötvözte a humort a meghitt pillanatokkal.

Ráadásul az alapsztori - azt hiszem - mindenki által jól átélhető, mivel vagy gyerekként, vagy pedig felnőttként biztosan velünk is előfordult, hogy az őrült karácsonyi előtti hajtásban elúsztunk, feje tetejére állt minden, és semmi sem úgy alakult, ahogyan elterveztük, aztán pedig próbáltuk menteni a romokat. Emma ebben az évben éppen ezt a káoszt szeretné megakadályozni, hiszen még élénken él az emlékezetében az előző december, és egyfajta ütemtervet dolgoz ki, és segít édesanyjának, hogy minden rendben elkészüljön. Na, de persze, hogy egy idő után semmi nem a terveknek megfelelően alakul! És akkor találkozik Emma a hajléktalannal, ami találkozás - akkor még nem is sejti a kislány - megváltoztatja mindannyiuk karácsonyát, és talán egész további életét.

Hiszen miről is van szó? Az odafigyelésről, a másikkal való törődésről, a másikhoz való odafordulásról. Arról, hogy segítsünk, ha megtehetjük, és ne ítélkezzünk elsőre, hanem ismerjük meg a másikat, mielőtt véleményt formálunk. Az is fontos, hogy csak elkezdeni kell, mert az emberekben sokszor gát van, vagy éppenséggel eszükbe sem jut, hogy segíthetnének, hiszen nincsen a környezetükben olyan ember, de ha látják, hogy mi mit teszünk, felébred a tenni akarás, a segítő szándék, és sokra mehetünk közösen, ahogyan ebben a történetben is.

És nem csak a tökéletes karácsony lehet szép és boldog, egy tökéletlen, de szerettetel teli ünnep néha sokkal többet ér. Azt is bevallom, hogy bizony megkönnyeztem a történet végét, mert olyan szép volt, olyan megható, hogy a szívemet mintha szorongatta volna valami. Az pedig, hogy miért Karácsonyi kitérő a könyv címe, ki fog derülni a történetből, így ki lesz elégítve azoknak is a kíváncsisága, akiknek ez a cím felkeltette az érdeklődését.

Az illusztráció szerintem telitalálat, egyszerűen imádtam, nincsen rá jobb szó. Szabó-Nyulász Melinda csodálatos rajzai ugyanannyira tetszettek, mint Zágoni Balázs meséje, a kettő együtt pedig olyan tökéletes egységet alkot, amit nálam most egy ideig szerintem nem fog tudni semmi űberelni.

Én kívánom mindenkinek, hogy vegye kezébe ezt a kis regényt, ami a Móra Kiadó 2021-es egyik újdonsága, hogy egy tökéletes, ünnepi történetet olvasson így, decemberben. Az pedig, hogy a történet tele van humorral is, még feledhetetlenebbé teszi a kalandot, amit így a gyerekek még jobban élvezhetnek. És mi is. :-)

Nagyon köszönöm a kiadónak, hogy példányt biztosított számomra és elolvashattam Zágoni Balázs könyvét, amit megvásárolhattok a kiadó honlapján keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése