2021. november 2., kedd

Borsa Kata: Szotyi és Tarhonya

 


Borsa Kata Szotyi és Tarhonya című regénye két kutya nyári kalandjait írta meg, amit néhány éve a Holnap Kiadónál jelent meg.

Na, de kezdjük ott, hogy alig kezdtem el a könyvet, molytársam, @Ibanez félreolvasta a címét, és azóta nem bírok máshogyan gondolni a könyvre, minthogy Borsi és Szotya. :-D 

Szotyi, drága Szotyi, gondoltad volna, hogy így felforgatja megszokottnak ígérkező nyaradat egy vidékről ideiglenesen a lakótelepre költőző kutyalány? Átlagos június, még nyugis napok, hiszen tart az iskola, még nem szabadult ki kapuján egész nyárra a sok gyerek, akik rendszeresen visszafelé simogatnak ragacsos kezeikkel; még nem rollereznek át a farkadon száguldó gyerkőcök… Még minden békés a telepen, és azon a kis területen a járdán, ahol a távhő vezetékek összefutnak, és ahol a te megszokott, kedvenc helyed van. Erre egyik nap megjelenik egy túlsúlyos, vidéki kutyalány, aki mindent tud, mindent jobban tud, és ugrott a békés, nyugalmas, átlagos nyárnak.

Borsa Kata regényében Szotyi és Tarhonya nyár elején ismerkedik össze, amikor is a kutyalány gazdájával átmenetileg a lakótelepre költözik, és rendszeres napi sétáján összefut a kutyafiúval. Tarhonya otthonosan mozog a jog területén, ezt hamar megtapasztalja Szotyi is, amikor első találkozásuk alkalmával megtudhatja a leányzótól, mit is jelent a közterület. A kötet célja egyértelműen valamilyen alapvető ismeretanyagot átadása. Ez a könyv ugyanis gyerekeknek magyarázza el a jog legfontosabb aspeltusait, amire mindenkinek szüksége van életében. És az ötlet kiváló, szerintem szükség volt egy ilyen könyvre. Habár néha a történet picit szájbarágós, alapvetően ötletes és hasznos, Borsa Kata ügyesen ötvözi az ismeretátadást a humorral; a magam részéről például imádom a két kutya vitatkozását. A nyereménycsontos epizód pedig kifejezetten bájos és megkapó – de nem spoilerezem el.
A kutyák zablánivalóak, a városi fiú és a vidéki kislány, ahogyan marják egymást, szurkálódnak, ugyanakkor alig várják a szokásos helyen és szokásos időben való napi találkozást és beszélgetést.  

Olvassátok el a könyvet, ha kíváncsiak vagytok, mire is gondolok. :-)

 

A könyvet a kiadó honlapján is megvásárolhatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése