2021. november 4., csütörtök

Juhász Ágnes: Gyógyteák könyve

A könyv megjelenése hívogató – igen, micsoda felszínes dolog, hogy rámegyek arra, ami „színes-szagos” –, de tegye a szívére a kezét mindenki: Nem jobb egy olyan könyvet olvasni hasonló témákban, ami illusztrált, jó a szemnek, simogatja a lelket, mint egy silányabb papírra nyomott csupa-szöveg kötetet?

Ahogyan kenyér témában, úgy a gyógyteák területén sem vagyok jártas (néhány nagyon alapvető dolgot persze tudok, de mást nem igazán), így nekem sok újdonságot nyújtott ez a könyv, hasznos volt elolvasnom, és kellemes élményt is jelentett az ismeretszerzésen túl.

Ahogy kinyitjuk a könyvet, egy táblázatot találunk, ami áttekinti a különböző gyógyteákat, és azt is megmutatja, milyen gyógyhatása van az egyes gyógynövényeknek illetve, hogy hanyadik oldalon találunk hozzá teareceptet. Az ezt követő történeti áttekintés következik, amit szintén izgalmasnak találtam, és – többek között – azt is megtudhatjuk, hogy Magyarország éghajlata lehetővé teszi jó minőségú gyógynövények nagyüzemi termesztését is, mint például a kamilla, amely a legjobb minőségi összetételű és legnagyobb mennyiségű illóolajjal hazánkban termeszthető. Tudtátok például, hogy a világ teljes kamillaolaj-felhasználási igényének 90 százalékát hazánk elégíti ki, és hogy jelenleg mintegy 35-40 ezer hektáron folyik az országban gyógynövénytermesztés?
Olvashatunk a gyógynövények hatóanyagairól, a gyógynövények gyűjtéséről, szárításáról, tárolásáról, de a gyógynövények termesztéséről is. Ami engem illet, kifejezetten örültem 
A gyógyteák fogyasztásának szabályai című résznek is.

A kötet legnagyobb részét azonban a különböző gyógyteareceptek teszik ki. Itt a szerző végigveszi a különböző gyógynövényeket, részletesen ír róluk és receptet ad a felhasználásukhoz. Így aki eddig csak tervezte, hogy több gyógyteát fogyaszt, de még nem vágott bele, mert nem tudta, mit és hogyan tegyen, itt a jó alkalom, hogy ennek a könyvnek a segítségével kicsit belemélyedjen a témába. Köszönöm a Cser Kiadónak, hogy biztosított számomra egy példányt, hogy beszámolhassak a könyvről nektek.


A könyvet a Cser Kiadó honlapján meg is lehet vásárolni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése