2023. szeptember 21., csütörtök

Bartos Erika: Déli part

A Balaton-felvidéket már bejártuk Brúnóékkal a sorozat első részében, a második kötetben szereplőink a déli partot fedezik fel. A kalandok tavasszal, a Tihany és Szántód közötti kompon veszik kezdetüket, kevéssel húsvét után. A család a tavaszi szántódi kirándulás után nyáron a balatonkenesei kempinget látogatja meg, felfedezve a települést és környékét. A hatalmas strandolás közben nem maradhat el sem a lángos, sem a palacsinta, a könyv kis olvasói pedig számtalan ízű lángost és palacsintát találnak... nos, a 37. oldalt éhesen ne nézze meg senki sem.

Felbukkan a lapokon Balatonvilágos, Balatonfőkajár, Balatonlelle (ahol a dédpapát látogatják meg), Balatonboglár, de Siófok is felbukkan, amiről megtudhatjuk, hogy valaha egy kis sziget volt csupán. A gyerekek a kötetben megismerhetik a tavon közlekedő különféle hajótípusokat és még egy kerékcserének is részesei lehetnek, amikor Frici bácsiék kocsija defektet kap. Külön fejezetet kap Zamárdi, Balatonföldvár, Fonyód és még sok település. Nemcsak a települések kapnak azonban hangsúlyt. Hasonlóan az első részhez, itt is megismerhetjük az épített környezet széles spektrumát: állatkert, kilátó, múzeum, kisvasút és még sok más lapul a könyvben. Bármilyen is legyen az olvasó érdeklődése, azt gondolom, talál olyan ötletet, amit megvalósíthat, ahová ellátogathat egy rövidebb-hosszabb balatoni kirándulás alatt. A Déli part is kiemeli a tavat a nyárból, minden évszakban megmutatja a szépségeit. Szerepet kap a Haloween, a karácsonyi készülődés is, fontosak a családi és baráti kapcsolatok, melyeket itt is szépen mutatja be Bartos Erika, megjelenítve immár négy generációt.

Társadalom- és kultúrtörténeti, helytörténeti kalandozás is a sorozat. Emészthető, szerethető formában kínál rengeteg ismeretet, és nem lesz egyszerolvasós élmény. Ahogy írtam a Brúnó a Balatonon sorozat első részének ajánlójában is, ez a kötet határozottan újraolvasós. Rendszeresen érdemes levenni a polcról, csak úgy olvasgatni vagy éppen ötletet meríteni, ha kirándulást tervezünk. Itt is vannak kisebb térképek, hogy a látnivalókat könnyebb legyen elhelyezni térben; ami segítség lehet előre felkészülni, ha nem akarjuk séta közben állandóan a térképet vagy a mobilunkon található Google maps-et figyelni, kihagyva az adott település látnivalóit.

Természetesen ebben a részben is felfedeztem egy lényeges, "gasztrofilozófiai" kérdést, miszerint a kakaós csigát kívülről befelé vagy belülről kifelé esszük? Brúnó esküszik rá, hogy a legfinomabb része a közepe, ezért kell azzal kezdeni, míg a nagypapa éppen ezen okból a közepét hagyja a végére.

Szerettem ezt a kötetet is, csodálatos volt újra bejárni a Balatont, ezúttal a déli partvidéket. Sok tervem, ötletem született olvasás közben, csak nőtt a bakancslistám, hova kell még ellátogatnom.

Köszönöm a Móra Könyvkiadónak, hogy megjelentetik Brúnó kalandjait, élmény minden egyes részt olvasni. Az érdeklődők a kötetet megtalálják a kiadó honlapján is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése