2023. szeptember 18., hétfő

Nyulász Péter - Ritter Ottó: A fürdők réme

A BerGer Szimat Szolgálat sorozat első kötete először 2016-ban jelent meg a Móra Kiadó gondozásában, majd volt olyan kiadás, amit a Berger Kiadó Kft., míg mást megint a Móra adott ki. A fürdők réme a nyári Budapesten játszódik, szereplői pedig egy magánnyomozóiroda dolgozói és barátaik, rokonaik. Ami különlegessé teszi a könyvet és a sorozatot, azok a kutyák. Igen, a szereplőket ugyanis nem emberek, hanem kutyák adják. Jópofa az ötlet, nagyon szerettem, ahogyan a budapesti utcákon együtt detektíveskedek velük.

A cselekmény fordulatos volt, szerintem alsó tagozatos gyerekek igazán élvezhetik, főleg a kisebbek, mivel Pongrác személyén keresztül - amikor nem forogtak olyan gyorsan a mudi agytekervényei, "rászólhatnak", meglehet a "Jaaaj, Pongrác, hát nem látod, hogy a Margitszigetre kell menned?"-élmény, így részesei lehetnek a nyomozásnak a kis olvasók is.

A történet izgalmas volt, hiszen a perzselő nyárban sorra zárnak be a budapesti fürdők, a tikkadt városlakók egyre dühösebbek, azonban a vizet valaki tönkreteszi a fürdőkben, nem lehet látogatni azokat. Hogy ki állhat a hátterében ennek a bűntettnek, Pongrác kezdi el kinyomozni, hozzá társulnak társai, kezdve a titkárnővel és barátjával, folytatva a sort Fürgével, Maxival és Trixivel. Miközben Pongrác két nagybátyja, Gerzson és Bernát az Olimpia parkban sakkoznak és várják Pongrácot, a fiatalok egy fergeteges nyomozásba vetik bele magukat. A nagybácsik játéka, amit kitaláltak a fiatal mudinak a mobiltelefonnal és a kulccsal, egy igazi nyomozássá változik, az elkövetők közül pedig a magyar szervezett bűnözés egy tagja is felbukkan.

Letehetetlen könyv volt. Nemcsak azért, mert izgalmas volt, fordulatos, hanem azért is mert Nyulász Péter remek nyelvi leleménnyel tette humorossá a cselekményt a szereplők neveinek kitalálásával. Szakadtam a főbűnöző elnevezésén, ahogyan feleségéén is, de imádtam a külföldi bűnelkövetőknek adott neveket is. Például Meb Undát az angol királynő lovaggá üti. Mi lesz a neve Sir Meb Unda. Igen. Konkrétan röhögtem, amikor kimondtam hangosan.

Remélem, hogy hamarosan olvashatom majd a sorozat folytatásait is, mert engem bizony megvettek az első kötettel. Jó szívvel ajánlom nektek a BerGer Szimat Szolgálat kalandjait, a könyveket megtaláljátok a Móra Kiadó honlapján az első résszel együtt. Egyúttal szeretném megköszönni a kiadónak, hogy megajándékoztak ezzel a remek élménnyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése