2021. december 22., szerda

Tasi Katalin: A Homoklakó

Egyre jobban szeretem a Csimota Gyerekkönyvkiadót. Életem első találkozása a kiadóval illetve a kiadó könyvével néhány éve történt, amikor a KSH Könyvtárban dolgoztam, és kezembe került az Ez egy könyv. Nincs rá jobb szó: zseniális volt. Aztán kimaradt sok év, és idén elolvastam a Maxi-sorozat első három kötetét. Jó, erről az élményről inkább nem írok, de tény, hogy ezek is különleges történetek voltak.

Azután a Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék következett... és A Homoklakó.

Tasi Katalin könyve egy rendkívül fontos kötet, ami a gyermekbántalmazást járja körül a gyerekek számára is érthetően és könnyen feldolgozhatóan. Már a kötet első és hátsó előzéke is szinte pofon üti az embert, és nem teszi kérdésessé, mi lesz a történet témája.

Ősz, óvodakezdés, új gyereket vesznek észre az ovisok az udvaron, aki bizony rendkívü furcsán viselkedik: morcos, dühös - és magához veszi a kicsik kedvenc sárga lapátját. Furcsának találják a gyerekek az új jövevényt, gúnyolni kezdik, mindegyikük máshogyan vélekedik róla. Az óvónő és a dadus azonban türelmesek és kedvesek vele, nem veszítik el a türelmüket, és több nap elteltével elérték, hogy a kisfiú elhagyja az udvart, és belépjen az óvoda épületébe, a többiek közé.

A történet folyamán végig olvashattuk az ovisok gondolatait, hogyan vélekednek a kisfiúról, mi okozza a félelmüket és miért aggódnak. A félelem, az aggódás, a szokatlan viselkedés okozza bennük, hogy elkezdik csúfolni az új gyereket, de aztán történik valami, ami arra készteti őket, hogy átgondolják, mennyire rossz, ha bántanak minket, bántják őket.

A gyerekbántalmazás ellen, a bántalmazott gyerekek mellett áll ki ez a könyv, ami a kicsiknek érthetően magyarázza el, miért baj, ha csúfolnak valakit, mit érezhet a másik mindeközben. Nehéz olvasmány, ami megviselő az olvasót, de éppen a téma komolysága miatt nem mehetünk el a történet mellett olvasatlanul. Az illusztrációk nem voltak finoman kidolgozottak, de éppen ezért hatottak elemi erővel olvasás közben, köszönet értük Mészely Ilkának.

Azt gondolom, hogy az év egyik legfontosabb gyerekkönyvét olvashattam. Hálás vagyok a Csimota Kiadónak, amiért kiadták Tasi Katalin könyvét, és azért is, hogy biztosítottak számomra recenziós példányt az ismerkedéshez.

Ha érdekel benneteket a kötet, a kiadó honlapján is megvásárolhatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése