2021. december 11., szombat

Navigátor 2. Kortárs gyerekirodalmi lexikon

Tavaly nyáron vásároltam meg a Bartó Béla úti Pagony könyvesboltban a Navigátor 2 Kortárs gyerekirodalmi lexikont, ami a Cerkabella Kiadónál jelent meg 2015-ben. Akkor még esélyesnek tűnt, talán el tudok helyezkedni gyerekkönyvtárosként, és arra gondoltam, képzem kicsit magam, próbálok még jobban megismerkedni a gyermekirodalommal.

A nagyalakú, barátságos borítójú kötetben sok hasznos információt találhatunk: nemcsak megismerkedhetünk a hazai kortárs gyerekkönyvszerzőkkel, részleteket találunk a könyveikből, versekkel ismerkedhetünk, de az adott szerzők "adatlapján" megismerhetjük 2015-ig megjelent könyveiket is. Széles rátekintést enged a kötet a haza gyerekirodalomra, ami könyvtárosként - de akárcsak a gyerekirodalom iránt érdeklődő emberként is - tágatja a látókörünket, megismertet az ismert vagy éppen eddig nem ismert könyvekkel, ötleteket is adhat akér foglalkozásokhoz, akár ahhoz, hogy kit érdemes megkeresni egy esetleges író-olvasó találkozó szervezésekor. De ahhoz is roppant haszno ez a kötet, hogy ajánlhassunka gyerekeknek könyvet, ha hozzánk fordulnak segítségért, mert elakadtak, nem tudják, mit olvassanak. Hasznos könyv ez - mint mondtam - könyvtárosoknak, de ezen túl haszonnal forgathatják tanítók, tanárok, ovópedagógusok, de szülők is.

Nekem a második kötet van meg, de ez már nem kapható a kiadó honlapján, viszont a Navigátor 3 igen, ami tavalyi megjelenés a kiadónál.

Azt gondolom, egy ilyen kötet folyamatos frissítése, az információk folyamatos gyűjtése hatalma munka, a magam részéről megemelem a kalapomat a szerkesztő, Lovász Andrea előtt. Ha pedig valamilyen módon kapcsolódtok a gyerekirodalomhoz, javaslom beszerezni a Navigátor harmadik kötetét. Szeretném majd én is a polcomon tudni hamarosna. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése