2022. január 13., csütörtök

A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv

Miután elolvastam Molnér Ferenc örökérvényű ifjúsági regényét, A Pál utcai fiúkat, folytattam az olvasást a Móra Kiadónál nemrég megjelent Rajongói kézikönyvvel. A kötetet recenzióba kaptam meg a kiadótól még novemberben, amit ezúton is hálásan köszönök, és szándékosan vártam meg a januárt az olvasással, hogy a szerző születésére emlékezve olvassam el az eredeti regénnyel együtt.

Azt hiszem, ha valaki ezzel a könyvvel együtt veszi a kezébe A Pál utcai fiúkat, vagy ha a regény után van lehetősége ezt a kötetet elolvasni, feldolgozni, ez a kötelező olvasmány nem nyűg, hanem öröm és hosszú évekig meghatározó élmény lesz a számára. Ez egy - a teszteknek és kvízeknek köszönhetően - olyan interaktív kötet, ami egyrészt bemutatja a szereplőket, röviden összefoglalva a történetet is, de izgalmas és érdekes háttérinformációkat kapunk a korról, amiben a történet játszódik. Van itt akkori Budapest-térkép, szótár a korabeli kifejezések megértéséhez, olvashatunk a grundról és a Füvészkertről. Tetszett a korabeli lakhatásról szóló rész vagy éppen, amikor az akkori kor "fény"- és árnyoldalait mutatta be a kötet szerkesztője. De olvashatunk a regény felnőtt szereplőiről is, mint Nemecsek szabóról vagy az idősebb Gerébről, illetve arról, mennyire hiányoznak a nők ebből a regényből. Az informatív kötet a regény keletkezésének körülményeit, történetét is bemutatja, ahogyan a szerző életét is, és kapunk néhány fontosabb vagy éppen érdekesebb idézetet is a regényből.

Az ismeretek és a regény történéseinek elsajátítását nagyban segíti és játékos formában megkönnyíti a sok teszt és kvíz, a kötet végén pedig megtudhatod, igazi rajongó vagy-e.

De olvashatunk a regény hatalmas nemzetközi sikeréről, a sok filmfeldolgozásról, a színpadi adaptációkról is, és - na, számomra itt tört el megint a mécses, még jó, hogy a korábban az asztalra készített százas csomag papírzsepi még ott volt a regény olvasása után - Geszti Péter levelét Nemecsekhez.

A könyv nyomdai kivitele első osztályú, igényes keménykötésben jelentette meg a Móra Kiadó a kézikönyvet; de meg kell említeni itt az összeállító Mészöly Ágnes, a rajzokat készítő Németh Gyula és képeket kiválogató valamint a szöveget szakmai szempontból ellenőrző Emőd Teréz nevét is, akik nélkül ez a kiadvány nem lenne olyan színvonalas, mint amilyen lett.

Annyire, de annyira jó volt ez a könyv, még sok ilyen kellene a hasonló kötelező olvasmányok feldolgozásához, mert simán el tudnék képzelni egy rajongói kézikönyvek a Kincskereső kisködmönhöz vagy éppen a Tüskevárhoz, de akár az Egrri csillagokhoz is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése