2022. február 12., szombat

Tasnádi István: Helló, Heraklész!

Tasnádi István Pagony Kiadónál megjelent könyve igazi szórakoztató kikapcsolódás és a mitológia iránti érdeklődés felkeltése volt egyben. A Helló, Heraklész Herkules kalandjait mutatja be az olvasóknak humoros formában: azt a tizenkét próbát, amit teljesítenie kell a hősnek Eurüsztheusz (a mesében Rüszti) parancsára. A rendkívül sok illusztrációt tartalmazó könyvben végigkísérhetjük Herkulest útjain, ahogyan sorra legyőzi az akadályokat a nemeai oroszlán legyőzésétől kezdve az alvilág háromfejű kutyájának, Cerberosznak Mükénébe viteléig.

Jómagam amilyen félve vettem a kezembe a könyvet, vajon mit hoz ki a szerző ebből a mitológiai történetből, akkora élvezet is volt olvasnom az Abszolút könyvek sorozat ezen részét, Tasnádi vicces stílusban megírt könyvét, ami számomra is felelevenítette a régen olvasott történetet, Herkules munkáit. Meg kell említenem az illusztrátor, Felvidéki Miklós nagyszerű rajzait, amik nélkül ez a könyv nem lett volna számomra olyan elragadó, mint amennyire a rajzokkal volt.
Alsó tagozatos gyerekek is bátran a kezükbe vehetik a könyvet, a szöveg jól olvasható, nincsenek telezsúfolva az oldalak, a tördelés szerintem ideális ahhoz, hogy élvezettel lehessen olvasni egy olvasásban esetleg még kevésbé jártas gyereknek is, és a rajzok is sokat lazítanak a szövegen, így fel sem tűnik, hogy mennyire gyorsan végez is az ember a kötet elolvasásával. :-)
A történet szórakoztatva tanít, nem szájbarágósan akarja megismertetni velünk Herkules történetét, hanem észrevétlenül csepegtetve a tudást az olvasóba, miközben sokszor mosolygunk, de van, hogy együtt izgulunk hősünkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése