2022. február 2., szerda

Eva Schumann: Csili és társai

A Csili és társai a Cser Kiadó Házi praktikák sorozatba illeszkedő köteteihez hasonlóan - mint például A gesztenye - sok hasznos és érdekes információt adott és sok olyasmi ismeret jutott el hozzám, amire rácsodálkoztam. Azt persze tudni kell, hogy én - nem túlzó mértékben, de - szeretem a csípős ételeket, így ez egy ideális olvasmány volt a számomra januárban, szuperül kiegészítette a krimiket, amiket a kezembe vettem.

Ami először megtetszett, az a chili történetének bemutatása, megismertet a kötet a legrégebbi fajtával, ami a chiltepinnek nevezett mexikói vadpaprika, de jelen korunk chilitörténetét sem hagyja ki a szerző. A következő fejezetben a csípősség felől közelítünk a népszerű növényhez: mi okozza a csípősségét illetve ennek milyen fokozatai léteznek? A 0. fokozaton az édes paprikák helyezkednek el, a skála közepén, az 5. szinten az Aji Panca és a jalapeno paprikát találjuk, míg a 10. szint paprikái az Orange habanero, a Red habanero és a Scotch Bonnet. Vannak azonban még ezeknél is erősebb-csípősebb fajták, melyeket a skálán 10+ jelzéssel jelölnek. A magyar csípős cseresznyepaprika a táblázat szerint a 3. szinten található csípősségben.

Számomra érdekes volt olvasni arról is, mik is tartoznak a paprika gyűjtőfogalma alá. Tudtátok például, hogy a paprikák a burgonya és a paradicsom rokonai? A paprika termésének pedig ugyan 91 százaléka víz, a fennmaradó 9 százalék még is annyi vitamint tartalmaz, ami maga a színtiszta egészség! A paprika messze több C-vtamint tartalmaz, mint a citrusfélék.

A következő nagy rész a chili termesztésével foglalkozik, bemutatja a fajták igényeit; majd pedig kicsit bővebben is megismerhetjük az édes éa csípős paprikafajtákat - leírással és képekkel. Aki pedig otthonában szeretné elkezdeni a növény termesztését, az is kaphat ötleteket, tanácsokat a szerzőtől ehhez - kitérve a növény károsító betegségekre és kártevőkre is. Ami pedig igazán jó ebben a növényben, hogy akár cserépben is termeszthetjük, így annak is örömet és sikerélményt adhat, ami nem kertes házban, hanem lakásban él, és csak egy kis hely áll a rendelkezésére ehhez.

A kötet utolsó része pedig - megszokottan receptötleteket ad az olvasónak ahhoz, hogyan is használható fel a chili úgy, hogy ne csak a megszokott, esetleg már unalmassá váló ételeket készíthessük el belőle.

Én kifejezetten szeretten ezt a könyvet is, de én szeretem a Cser Kiadó hasonló kiadványait, mert informatívak és kivitelüket tekintve is gyönyörködtetik a szemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése