2022. február 16., szerda

Somfai Anna: Barátságháló

2020 áprilisában olvastam először Somfai Anna regényét, a Barátsághálót, ami a Cerkabella Kiadó gondozásában jelent meg 2019-ben, majd most februárban újraolvastam a történetet, ugyanis - köszönhetően a Cerkabella Kiadónak - hozzám kerülhetett a sorozat harmadik része, amit ezúton is köszönök. Mielőtt nekikezdek a harmadik kötetnek, arra jutottam, hogy újraolvasom az első két részt, hogy felfrissítsem az emlékeimet, így született ez a blogbejegyzés is. Összefoglalva még mindig nagyon szeretem ezt a regényt.

Annyi jó volt ebben a könyvben! Macska, szalamandra, titokzatos szerszámoskamra, félelmetes pók, őzgida, különleges teák és sok más tarkította a történet menetét, amiben két kisgyerek igyekezett megmenteni Márti nénit és a világot.

Somfai Anna egy rendkívül egyedi történetbe foglalva mutatja meg a barátság fontosságát, miközben megismerkedhetünk sok különleges szereplővel és részesei lehetünk Lencsi és Fülöp barátságának kibintakozásának és megerősödésének. Csakhogy itt a mellékszereplők, mint Gyömbér cica vagy Obszidián, a szalamandra, ugyanolyan fontossággal bírnak, mint a két főhős. A hangsúly épp annyira van rajtuk is, mint a gyerekeken. Szerettem a regényben bemutatott kertvárosi környezetet is, a szerző civil foglalkozása pedig nagyon megmutatkozik a kötetben, Somfai Anna ugyanis civilben fizikusként dolgozik, ami érződik is a történetben, hiszen Lencsi nagynénje, Márti néni természettudós, fizikusként dolgozik rendkívül fontos elméletének kidolgozásán, aminek jelentős szerepe lesz a történetben is.

A barátságháló láthatatlanul körüvesz minket, ha megszűnik közöttünk, emberek között, ha már nem leszünk fontosak egymásnak, átveheti a hatalmat gonosz a világ felett (még, ha ez kicsit érzelgősen is hangozhat), ahogyan Kasztór terve is a barátságháló tönkretétele volt, hogy uralkodhasson. Ez a regény nemcsak azért fontos, mert a mondanivalója fontos és megszívelendő, hanem azért is tudom ajánlani ezt a könyvet, mert izgalmas és cselekménydús, leköti fiatal és felnőtt figyelmét egyaránt. Márti néni mogorvasága már az elején érdekes volt, egyértelmű volt, hogy van valami ok a viselkedése mögött, amire nagyon kíváncsi voltam. Természetesen Somfai Anna nem hagyott minket, olvasókat, kétségek között, ahogyan zajlottak az események, Márti néni múltja is világos lett Lencsi előtt - és előttünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése