2022. december 29., csütörtök

M. Kácsor Zoltán: A varázsajtó - Berci és a koboldok 1. rész

Rájöttem, hogy a Móra Könyvkiadó Már tudok olvasni sorozatából a 3. szinthez tartozó köteteket tudom igazán élvezni, értékelni. Sokkal könnyebben írok ezekről, mint az egyszerű nyelvezetű, alig pár mondatot tartamazó, első szinthez tartozó részekről. Ennek ellenére a könyvtárból már itthon van a Ha átpördül a hinta, aminek a borítója nagyon megfogott, egyszerűen imádom a kiskrapekot, ezért érdekel, milyen történetet talált ki Vig Balázs.

Na, de most térjünk vissza M. Kácsor Zoltán könyvecskéjéhez, A varázsajtóhoz, ami már a borítóján is hirdeti, hogy sorozatnyitó kötet, amely részekben Berci és a koboldok kalandjait ismerheti meg az olvasó. M. Kácsor Zoltán legtöbbünknek a Zabaszauruszok sorozatból lehet ismerős, eddigi olvasásaimból azonban leginkább A boszrokány seprűje című kötetét szerettem. A szerző több korosztálynak is ír, így a szülők nagy valószínűséggel megtalálják könyvei között azt, amit gyermekü kezébe adhatnak. M. Kácsor Zoltán most a Móra Könyvkiadó Már tudok olvasni sorozatához járult hozzá, Berci kalandjaiból 2022 végéig két rész jelent meg.

Én már a borítót imádtam, meg lehet zabálni Bercit és a kis koboldlányt. Ahogy megtudhatjuk a fülszövegből, Berci az a diák, aki reggel utolsóként érkezik az iskolába, délután pedig elsőként távozik. Mi tagadás, a suli nem olyan varázslatos, mint azt várta. Egy békés péntek este azonban egy koboldlány kelti fel álmából, akinek el kell érnie az utolsó koboldvonatot, ami történetesen épp az iskolából indul…

Nekem ez remek kezdés volt ahhoz, hogy elolvassam a 48 oldalas könyvet, aminek szövegét Oravecz Gergely illusztrálta kiválóan. Igaz, a vonatról felrémlett előttem egy többkötetes sorozat egy brit írónő tollából, ezért kicsit aggasztott, nem egy "lebutított" Harry Pottert kapok-e, de szerencsére aggodalmam feleslegesnek bizonyult. Ötletes volt, ahogyan az író felépítette: a koboldok is járnak iskolába, és hogy miket is tanulnak.

Persze a legnagyobb arc a portás Jónás bácsi volt, frenetikus karatert adott neki M. Kácsor Zoltán. Remélem, hogy a többi részben is találkozom majd vele, mert most úgy érzem, kihagyjatatlan szerepló. Ha egy bájos, kedves, kis varázslattól sem mentes mesét szeretnétek a gyereketek kezébe adni, ami ráadásul még segíti is a kicsik olvasásban, a szókincs gyaraoításában való folyamatát, próbéákozzatok meg ezzel a mesével. Ahogyan a Már tudok olvasni-könyvek többi részénél, itt is feladatokat talál az olvasó, amik nemcsak a gyerek szókincsét fejlesztik, de fogalmazási készségét is. Olvasás után pedig bezsebelhetik és kidíszíthetik a díszoklevelet.

A kötet megismeréséért köszönet illeti a Móra Könyvkiadót, már itt topog a folytatás is, hogy megtudhassam, milyen csapdát is eszelt ki Bizsúr király. M. Kácsor Zoltán sorozatának köteteit, ahogyan a Már tudok olvasni sorozat már könyveit is, keressétek a Móra Könyvkiadó honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése