2016. június 24., péntek

Katona József: Bánk bán - olvasónapló



Katona József: Bánk bán

Szereplők: II. Endre, a magyarok királya
                  Gertrudis, a felesége
                  Béla, Endre és Mária, a gyermekeik
                  Ottó, Gertrudis öccse
                  Bánk bán, Magyarország nagyura (nádora)
                  Melinda, a felesége
                  Soma, a gyermekük
                  Mikhál és Simon bán, Melinda bátyjai
                  Petur bán, bihari főispán
                  Myksa bán, a királyfiak nevelője
                  Solom mester, ennek a fia
                  Bendeleiben Izidóra, thüringiai lány
                  egy udvaronc
                  Biberach, egy lézengő ritter
                  Tiborc, paraszt
                  zászlósurak, vendégek, udvaroncok, udvari asszonyok, lovagok, békétlenek,
                  katonák, jobbágyok

Előversengés
Ottó, Gertrudis öccse, elmondja Biberachnak, hogy szerelmes Melindába. A királyné utasítja öccsét, hogy másnap hagyja el az udvart. Túl nagy feltűnést keltett az udvarnál a férfi szerelmes udvarlása.
Első szakasz
A királyné bálján Mikhál és Simon, Melinda két bátyja, nem mulat a többiekkel. Spanyol hazájukra gondolnak. Mikhál szomorú, hogy ki fog halni a család neve, nem maradnak fenn. Simon megnyugtatja , hogy ez nem fog megtörténni, mert hét ikerfia született. Mivel azonban ez akkoriban "erkölcstelenségnek" számított, csak egyet neveltet otthon, a többit titokban egy asszony gondjaira bízta. Mikhál a hírt hallva rögtön megnyugszik.
A bálon egyre nagyobb a szakadás a magyarok és az idegen udvaroncok között. A békétlenek vezetője, Petur bán, titokban hazahívta Bánk bánt, országjáró útjáról. A bál után összejövetelt tartanak, melynek jelszava: Melinda. Bánk, aki már visszatért a palotába, megdöbbenve értesül a jelszóról. Emiatt dönt úgy, hogy ő is elmegy Petur házába, az összeesküvők megbeszélésére.
Tiborc titokban követte a bánt a palotába, hogy ennivalót szerezzen a családjának. Mivel azonban Bánk bán nem is figyel rá, elmegy.
Ottó, aki nem tud Bánk hazaérkezéséről, még az éjjel dűlőre akarja vinni a dolgot Melindával. Eközben Izidóra üldözi őt a szerelmével. Bánk véletlenül titokban kihallgatja, ahogy a herceg szerelmet vall Melindának. Gyanúja megerősödik. Gertrudis attól fél, hogy Ottó sikertelensége megingathatja a tekintélyét. Biberach szerelmi bájitalt Ottónak Melinda és altatót Gertrudis részére.
Bánk még azután sem lát tisztán, hogy kihallgatta mind Ottó és Melinda, mind Ottó és Gertrudis párbeszédét.
Második szakasz
A békétlenek hajnalig tanácskoznak Peturnál, eredmény nélkül. A jelenlévőket erősen megosztja, hogy Petur hajlik a királyné erőszakkal történő eltávolítására. Ekkor érkezik meg Bánk. Petur elmondja, milyen sérelmeket kellett a magyar nemeseknek elszenvedniük a merániaiaktól.
Bánk már éppen lebeszélné a főurakat a lázadásról és elfogatná Peturt, amikor megjelenik Biberach és elmondja az udvar cselszövését. Ennek éppúgy része volt Bánk eltávolítása, mint Melinda udvarba csábítása.
Ekkor Bánk bán a palotába megy, hogy megmentse a feleségét. A lázadók a bán kérésére együtt maradnak.
Harmadik szakasz
Melinda, akit Ottó meggyalázott, férje bocsánatáért könyörög. Bánk azonban megátkozza gyermeküket, amibe Melinda beleőrül. A bán Izidórát, mint fontos tanút, bezárja egy oldalszobába. Felesége összefüggéstelen szavai után azonban ő sem tudja kideríteni az igazságot.
Tiborc, aki másodszor is visszatért a palotába, elmondja urának a magyar nép sanyarú sorsát. A férfi ekkor felismeri az öregben azt a katonát, aki 26 évvel azelőtt megmentette az életét. A feléje nyújtott erszénnyi aranyat azonban Tiborc önérzetesen visszautasítja. Bánk ekkor arra kéri, hogy kísérje haza a feleségét.
Ottó Biberach segítségéért könyörög, fél Bánktól is és a nővérétől is. Amikor azonban a férfi ott akarja hagyni, orvul leszúrja. A haldokló Biberach a segítségére sietőknek fontos titkok elárulását ígéri.
Negyedik szakasz
Gertrudis a világtörténelmet olvassa, közben pedig hatalomra törő terveit szövögeti. Izidóra arra kéri  a királynét, hogy engedje őt haza Thüringiába. Gertrudis hívatja Melindát és mikor meggyőződik arról, hogy valóban megőrült, csendben el akarja távolítani az udvartól. Megérkezik Mikhál. A férfi a békétlenektől haladékot kért, hogy előbb beszélhessen a királynéval. Gertrudis azonban elfogatja, ugyanúgy, mint Simont, akinek nevét Mikhál véletlenül árulta el.
Bánk jön Tiborccal, hogy elvigyék Melindát. Gertrudis elengedi Melindát, de Bánkot visszatartja, hogy elszámoljon vele. Ez azonban a visszájára fordul, Bánk vonja felelőségre a királynét. Ekkor toppan be a terembe Ottó, Bánk haragja felfokozódik. Gertrudis tőrt ránt és Bánk bánra támad. A férfi azonban megöli az asszonyt, ellene fordítva fegyverét.
A zendülők már csak a halott királynét találják a palotában, mikor betörnek oda. Myksa bán, miközben a királyfiakat menti, meghallja, hogy Gertrudis utolsó szavaival ártatlannak vallja magát, s gyilkosának öccsét nevezi meg.
A hazatérő királyi sereg előcsapatai összecsapnak a lázadókkal. Ottó elmenekül.
Ötödik szakasz
Gertrudis a nagyteremben fekszik a ravatalon, mindenki gyászol. Solom leverte a zendülést, elfogta a sebesült Peturt. Kiderül, hogy mi van abban a levélben, amit Gertrudis a negyedik felvonás elején olvasott.
Az elfogott Simon megesküszik, hogy nem Petur ölte meg a királynét. Ottó eddigre már továbbszökött. Mikhál elmondja, hogy a királyné miért zárta rabságba. Közben megérkezik Bánk bán, és bevallja tettét. Petur és családja közben a királyt éltetve hal kínhalált. A király elfogatná a bánt, de csak lovagi párbajban vívhatna meg vele a felesége becsületéért. Solom vállalkozna is rá. Myksa bán ekkor ér oda és elmondja a királyné utolsó szavait, melyben ártatlannak vallotta magát.
Bánk így elesik attól is, hogy párbajt vívhasson. Megérkezik Tiborc, Melinda holttestét hozva. Az asszonyt Ottó felbérelt emberei ölték meg. Az uralkodó elismeri a királyné halálának jogosságát.
Bánk számára a legnagyobb büntetés, hogy élni hagyják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése