2016. június 24., péntek

William Shakespeare: Rómeó és Júlia - olvasónapló



William Shakespeare: Rómeó és Júlia

Személyek: Escalus, Verona hercege
                   Páris, ifjú gróf, a herceg rokona
                   Montague          két egymással vetélkedő
                   Capulet                család feje
                   Öreg Capulet, egy rokon
                   Rómeó, Montague fia
                   Benvolio, Montague unokaöccse, Rómeó barátja
                   Tybalt, Capuletné unokaöccse
                   Lőrinc barát            ferences rendi
                   János barát              szerzetes
                   Baltazár, Rómeó legénye
                   Sámson           a Capulet-ház
                   Gergely           szolgái
                   Ábrahám, a Montague-ház szolgája
                   Péter, Júlia dajkájának a szolgája
                   Patikárius
                   Első zenész
                   Második zenész
                   Harmadik zenész
                   Páris apródja
                   Másik apród
                   Capulet-né
                   Montague-né
                   Júlia, Capuleték lánya
                   Júlia dajkája
                   Polgárok, szolgák, rokonok

Első felvonás

Verona terén a Montague és a Capulet-ház cselédei összekülönböznek és vívni kezdenek. Megérkezik Benvolio, aki meg akarja békíteni a verekedőket, ezért kivonja a kardját. Csakhogy ezt a közben a térre érkező Tybalt provokációnak veszi és immár a két férfi is vívni kezd. Közben már a két család feje is a térre érkezik feleségeikkel. A  családfők harci kedvét az asszonyok hűtik le. Időközben a térre érkezik a herceg is és szétválasztja a verekedőket. Mindenki hazamegy, kivéve Montagnue-t, a feleségét és Benvolio-t. A családfő azt tudakolja, hogyan tört ki az előbbi csetepaté. Benvolio elmeséli, hogy mire ő ideérkezett, már nagyban vívtak a szolgák és hogy Tybalt hogy támadt rá.
Az úr ekkor fiára fordítja a szót, azt tudakolja Benvolio-tól, hogy mi baja lehet Rómeónak. A fiú nem tud erre válaszolni, de megígéri, hogy kideríti Rómeó titkát. A fiú érppen akkor megy arra, ezért a szülők elmennek, hogy a két barát kettesben lehessen.
Rómeó kitárja szívét Benvolio előtt: szerelmi bánata van, kedvese elhagyta. A fiú megpróbálja vigasztalni barátját, de nem sok eredménnyel jár.
Közben az utcán Capulet és Páris beszélget. Páris éppen Júlia kezét kéri meg annak apjától. A férfi beleegyezik, ha Júlia is igent mond.
Este a Capulet-házban bál lesz, de a szolga, akinek a meghívókat kellene szétvinnie a városban, nem tud olvasni. Éppen Rómeó és Benvolio az, akiktől megkérdezi, hogy kik vannak felsorolva a meghívón. A két fiú így értesül a bálról. Mivel szerelme, Rozália is valószínűleg ott lesz, Rómeó elhatározza, hogy ő is elmegy s barátja elkíséri.
A Capulet-házban Capuletné éppen a lányával beszélget a Dajka jelenlétében arról, hogy Páris megkérte a kezét. Júlia jó leányhoz méltón belenyugszik szülei akaratába.
Benvolio éa Rómeo a Capulet-ház felé tart a bálba. Az utcán fáklyások vonulnak, a két barát is köztük halad. Közben felteszik az álarcukat. Rómeónak rossz érzései vannak, mint aki előre megsejti végzetét.
A vendéglátó házban már áll a bál, a két barát is ott van. Rómeo meglátja Júliát, bár ekkor még a nevét sem ismeri, és szerelemre lobban iránta.
Tybalt felismeri Rómeót a hangjáról, de Capulet nem engedi, hogy az rátámadjon az ifjú Montagnue-ra. Júlia és Rómeó beszédbe elegyednek egymással, de a lányt közben anyja hívja. Rómeó a dajkától tudja meg, aki Capuletné kérését hozta, hogy a lány, akivel az előbb beszélgetett, Capuleték lánya. Rómeó beleszeretett Júliába, s most szidja szívét, hogy "ellenség rabja lett".
A bálnak vége, a vendégek -köztük Benvolio és Rómeó- elvonulnak. Júlia megkéri a dajkát, hogy derítse ki, ki az a fiú, akivel a bálon beszélgetett, s akibe beleszeretett. A dajka kideríti: a fiú Montagnue-ék egyetlen fia. A lány elkeseredik, hogy olyanba lett szerelmes, akibe nem lett volna szabad, hiszen a Montague-k a Capuletek ellenségei.

Második felvonás

Rómeo Capuleték gyümölcsöse mellett halad s szívétől hajtva átveti magát a falon. Benvolio és Mercutio hiába keresik, Rómeo nem válaszol hívó szavukra, ezért elmennek. Júlia kilép az erkélyre, s a két szerelmes, megpillantva egymást, szerelmet vall. A dajka megzavarja őket, Júliát keresi. A lány bemegy, Rómeo elindul, de végül Júlia még visszahívja. Megbeszélik, hogy a lány kilenckor elküld Rómeóhoz valakit, akivel a fiú megüzenheti esküvőjük időpontját. Végül elbúcsúznak egymástól - másnap reggelig.
Másnap korán hajnalban Rómeo felkeresi Lőrinc barátot, s elmondja neki szíve titkát, hogy Júliát szereti, s a lány is viszontszereti őt. A fiú megkéri a barátot, hogy még ma estig adja őket össze. A barát először szabódik és Szidja Rómeót, de végül enged a szerelmesek kérésének. Oka is van rá: így talán a két család ősi haragja eltűnik a fiatalok szerelmét látva.
Benvolio és Mercutio még mindig Rómeót keresi, s azon tűnődnek, vajon mi lehet abban a levélben, amit Tybalt küldött Rómeónak. Egyszerre összetalálkoznak az ifjú szerelmessel. Miközben a három fiatal egymást ugratva beszélget, megérkezik a dajka szolgájával, s Rómeót keresi. Miután Benvolio és Mercutio elmegy, Rómeó és az asszony megbeszéli az esküvő tervét: Júlia délután elmegy a baráthoz, s az összeadja őket. A dajkát a kolostor mögött Rómeo hű szolgája várja egy kötélhágcsóval, amin majd Rómeo feljut este ifjú felesége hálószobájába.
Mikor a dajka hazaér, Júlia már nagyon ideges, hogy mi hírt hozott. A lány nagyon boldog lesz Rómeó üzenetétől, s elmegy gyónni Lőrinc baráthoz.
Lőrinc barát és Rómeo a barát cellájában vár Júliára, aki nem sokat várat magára. Néhány egymást köszöntő szó után Lőrinc barát már vezeti is a két szerelmest az esketésre.

Harmadik felvonás

Mercutio és Benvolio a köztéren beszélget. Mercutio ugratja barátját, hogy mennyire békés természet. Megérkezik Tybaltis, és összeszólalkozik Mercutioval. A közben a térre érkező Rómeo szeretettel üdvözli Tybaltot, hiszen most már rokonok. Mercutio nem tudja mire vélni barátja megalázkodását és kiáll Rómeo becsületéért. Tybalt megöli, majd elmegy. Mikor később visszatér, Rómeo, hogy barátja halálát megbosszulja, kihívja Tybaltot párbajra. Tybalt elesik, halálos sebébe belehal. Rómeo elmenekül, az időközben odaérkező Herceg megpróbálja kideríteni az igazságot és száműzi Rómeót.
Közben Júlia izgatottan várja a nászéjszakára Rómeót. A dajka érkezik a hírrel, hogy Rómeót száműzték Tybalt megölése miatt. Júlia egyszerre átkozza és áldja szerelmese nevét. Egyszerre gyűlöli és aggódik érte. A dajka elmegy Rómeóért, hogy még aznap beteljesedjen Rómeo és Júlia házassága.
Az ifjú férj Lőrinc barát cellájában bújt el, s mikor a baráttól megtudja a Herceg ítéletét, elkeseredik. Megérkezik a dadus s elmondja Júlia üzenetét, hogy várja szobájában. A Capulet-házban a házaspár és Páris kijelölik a csütörtököt, Júlia és Páris esküvőjének napját. A két fiatal szerelme beteljesedik, Rómeo éppen menni készül kedvesétől. Alig, hogy Rómeo elmegy, Capuletné látogatja meg a lányát, s Júlia, hogy ne árulja el szerelmét, anyjával együtt elátkozza Tybalt gyilkosát. Az anyja elmondja Júliának azt is, hogy csütörtökön a lány és Páris megesküdik.
Júlia hiába mond bármit anyjának s apjának, aki időközben szintén bement hozzá, a szülők dühösek a lányra, mert visszautasítja az esküvőt.
Capulet megfenyegeti lányát, hogy ha nem megy feleségül Párishoz csütörtökön, akkor kitagadja, kiteszi az utcára. A szülők távozása után Júlia dajkájához fordul segítségért, aki azonban szintén arra biztatja, hogy menjen feleségül Párishoz. Júlia megüzeni anyjának a dajkával, hogy gyónni megy Lőrinc baráthoz. Talán ő tud segíteni rajta.

Negyedik felvonás

Júlia és Páris összetalálkoznak Lőrinc barátnál. A barát azt tanácsolja a lánynak, hogy színleg fogadja el a házasságot. Közben egy olyan szert ad neki, amitől egy napra tetszhalott lesz. Ezalatt Lőrinc barát majd levelet küld Rómeónak, aki megszökteti a nyitott koporsóban eltemetett Júliát Mantovába. Júlia vállalja a veszélyt. A leány hazatérve arra kéri a dajkát, hogy este hagyja magára, hogy egyedül lehessen. Szüleitől bocsánatot kér, "beleegyezik" a másnapi házasságba. Mihelyt éjszaka egyedül marad szobájában, Júlia beveszi az álmot adó port.
Hajnali háromkor a család már szorgoskodik, megérkezik Páris. Capulet Júliához szalajsztja a dajkát, hogy szóljon a lánynak: a vőlegény megérkezett. A dajka "holtan" találja Júliát, sírva szalad asszonyához. Nagy az elkeseredés, a nász napja a gyászé lett. Megérkezik Lőrinc barát is, próbálja nyugtatni a gyászoló családot. Capuleték immár a halotti torra készülnek.

Ötödik felvonás

Baltazár, Rómeó szolgája Mantovába vágtat, hogy gazdáját értesítse Júlia haláláról. Rómeo egy patikáriustól gyors határú mérget vesz, hogy szerelme mellett haljon meg Veronában. Időközben Lőrinc barát nem tudja elküldeni levelét Rómeónak, melyben megírja, hogy Júlia halála csak csel, mert pusztít a dögvész, ezért senki sem vállalja, hogy elviszi a levelet Mantovába. Lőrinc barát maga megy a kriptába, hogy megelőzze a bajt.
A temetőben Páris éppen Júliát siratja, mikor jön Rómeo Baltazárral. Páris és Rómeo összekülönböznek és vívni kezdenek. Páris meghal. Rómeo Júlia mellett beveszi a mérget s csókkal az ajkán meghal.
Lőrinc barát, aki a kriptához igyekszik, találkozik Baltazárral, aki elmondja, hogy Rómeo megölt valakit a kriptánál. Mire megérkeznek, Júlia is felébred mély álmából. Lőrinc barát el akarja vinni a lányt, hogy ne találják itt, de Júlia inkább a kriptában marad. Rómeo tőrével öngyilkos lesz, s szerelmére borulva meghal.
Megérkeznek az őrök, s nemsokára a Herceg is. A kriptához siet a Capulet és a Montague-család is. Lőrinc barát elmeséli a szerelmesek történetét a gyászolóknak.
Gyermekeik holt tetemén kibékül a két viszálykodó család.


4 megjegyzés: