2018. június 23., szombat

Sarah Ivens: Erdőterápia – Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz


Sarah Ivens: Erdőterápia – Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz
Libri, Budapest 2018. 257 p. ISBN 978 963 433 363 0

Fülszöveg:

Ki ne érezné jobban magát egy erdei séta során vagy egy parkban elköltött uzsonna után? Lelket simogatóan üdítő érzés fog el bennünket a szabad ég alatt, a zöldben. Az állandó rohanásban mégis alig-alig vesszük észre az évszakok váltakozásának szépségét, beszorulunk a négy fal közé, s felemészt bennünket az elszigeteltség és a napi rutin.

Gyakran kimerültek és fásultak vagyunk, úgy érezzük, fojtogat minket a stressz, mégsem tudunk változtatni. Sarah Ivens könnyen megvalósítható, szórakoztató ötletekkel teli, inspiráló kötete ebben segít. Megtanulhatjuk belőle, miként válhat a természetben eltöltött idő a mindennapjaink részévé, akár a párunkkal vagy a gyerekeinkkel, akár egymagunkban szeretnénk élvezni jótékony hatásait. Az Erdőterápia tanácsait követve meglepő s egyben csodálatos változásokat észlelhetünk nemcsak magunkon, de a társas kapcsolatainkban is.

Sarah Ivens író, újságíró, az OK! Magazin szerkesztője. Több életmóddal kapcsolatos kötet szerzője, s rendszeresen publikál egyebek mellet a Marie Claire-ben, a Daily Mailben és a Mail on Sundayban.

Nos, az egész úgy kezdődött, hogy bementem a volt munkahelyemre, mert rendszeresen visszajárok beszélgetni, kölcsönözni (a könyvtáros munkaidő után a könyvtárat veszi célba, ez természetes), és akkor az emeleten megláttam az éppen feldolgozandó új könyvek között ezt a kötetet. Belelapoztam… és minden elkezdődött. Nagyjából egy órán át szórakoztattam kolléganőmet azzal, hogy felolvastam a könyvből, és kitárgyaltuk az éppen aktuális mondatot. Nagyon sajnáltuk a földszinten dolgozókat, hogy kimaradtak a jóból, mert mi végignevettük az időt, és Zsuzsi felkért mentorának is. Bizony!

És most megosztom veletek a kötet esszenciáját, hogy értsétek, miről beszélek; együtt a Zsuzsiban és bennem felmerülő kérdések egy részével.

Vezessünk naplót! emellett Tartsunk az ágyunk mellett egy napkelte- vagy napnyugtanaplót; (…) Minden reggel vagy este szánjunk rá 60 másodpercet, hogy köszöntsük a napot, illetve elbúcsúzzunk tőle, és jegyezzük fel, milyen volt az égbolt, és hogy éreztük magunkat…
Üljünk kenuba vagy csónakba, és vegyünk részt egy vízi kalandban!
Kerekezzünk a városban!
Táncoljunk mezítláb a vízparton! Szabaduljunk meg a cipőnktől, a gátlásainktól és az aggodalmainktól.
Nézzünk fel a sarki fényre! – gondolom itt arra gondol a szerző, miután kerekeztünk a városban, majd a vízpartra menve táncoltunk, és csónakba szálltunk, úgy nézzük a sarki fényt.
Cseréljük le azokat a barátainkat, akik negatív hatással vannak ránk.
Mindennap tegyünk meg valamit, amitől ódzkodunk! – ezt a kettőt például szuperül kombinálhatjuk, ha ódzkodunk kidobni az ominózus barátokat.

Friloftsliv a vízen: a vízterápia előnyei
… Kortyolgassuk, nézegessük, üljünk benne… – egyszerre ugyanazt a vizet, vajon?

Csodáljuk!
A tenger látványa többet ér, mint a súlya vízben! … Tehát nemcsak az ivás vagy az úszás, de még az is nagyon jót tesz az egészségünknek, ha csak nézzük a vizet, vagy csak üldögélünk mellette.

Egy biztos: semmi sem jelent akkora kikapcsolódást, mint egy kirándulás a partra. csendesen merengeni, miközben kagylót és uszadékfát gyűjtünk, vagy rákok és kagylók után kutatunk. Egy nyári nap a tengernél egyszerre a világ legtermészetesebb és legfényűzőbb dolga…
– szóval a mi esélyeink elszálltak a magyar fizetéssel, mivel nem tudunk eljutni a tengerhez, és így a boldogság ígérete is messze került. De akkor mi legyen a csórókkal?? Igyanak csapvizet, és nézzenek óriásposztert a tengerről a nappaliban?

Otthoni nyaralás
Még ha nincs is módunk valamilyen egzotikus vakációra (itt csillan fel a közalkalmazott szeme) menni, új sportok vagy időtöltések kipróbálásával megfűszerezhetjük természetbarát mindennapjainkat…
- teniszezzünk (??????????????????) egyet valamelyik helyi pályán erre hajlandó barátainkkal. (vannak még, miután kirúgtuk az ismerősök felét?) A lehető legjobb ürügy egy frissítő gyümölcsös  koktél elfogyasztására is.
- béreljünk kajakot a legközelebbi vízisport-központban, tavon vagy folyón. (WTF??)
- röplabdázzunk egyet – a szép emberek kedvenc sportja manapság. ez komoly??
- szedjünk epret egy helyi termelőnél! – ez jó, úgyis kevés a mezőgazdasági munkás, még pénz is kaphatunk érte, ha beállunk pár napra!!
- hintázzunk vagy szundikáljunk egyet függőágyban a kertünkben! – akkor itt most visszautalnék a korábbiakra: közalkalmazott, lakótelepi lakás, stb…
- fluoreszkáló diszkó a saját kertünkben – nem értjük a kiadót

Szakítsunk a banálissal, és ne bárányokat számolgassunk egy-egy nyugtalan őszi éjszakán – számoljuk az esernyőket a mojitós poharakban…
Vegyünk egy festményt vagy képet arról a helyről, amely oly sokat jelentett nekünk.
Kánkánt járni az őszi avaron remekül beindítja az anyagcserét.

Halloween
Guy Fawkes napja
Hálaadás

Tudatos percek
Helyezzük kényelembe magunkat valahol a szabadban – lehetőleg puha avarágyon – ó, hunyjuk be a szemünket, és süppedjünk a földbe.

Rakjunk látványos kandallótüzet.

Csatlakozzunk egy gyerekbarát, természettudatos természetjáró csoporthoz!
Vigyünk haza a nyaralásból kagylóhéjakat és köveket! – Magyarország, komám, Magyarország!
Menjünk ki a parkba és keressünk háromszögeket, köröket, négyszögeket és oválisokat… – (na, itt már erősen kezdtünk kiakadni, eddig még bírtuk valahogyan)

A pároknak Magyarországon ötletek:
Fogjunk egy plédet, és heverjünk le valahol, ahonnan jól látni a széles, kék égboltot,…
A csillaglesés varázslatos, ha olyan helyen vagyunk, ahol minimális a fényszennyezés…
Béreljünk tandemkerékpárt…
Rakjunk tüzet… – itt szólt a másik kolléganő, hogy majd kivágja a tizediken a radiátor oldalát, és majd abban tüzet rak.
Akárhányszor szivárványt látunk, szóljunk a párunknak, hogy kívánjon valamit – ennek tuti örülne, ha éppen dolgozik, vagy épp vezet.
Egymást támogatva jussunk fel a csúcsra! – ajjaj, hogy mi jutott ennél az eszembe. :-D
Ha még többet akarunk nevetni, keressünk egy parkot, kocsmát vagy hotelt óriás sakktáblával, vagy jengázzunk a kertben. – feladom.
És ekkor…
Béreljünk lenyitható tetejű autót, és irány a vidék!

Munka után találkozzunk egy spontán randevúra, mondjuk egy koktélra egy közeli bár teraszán. – itt kolléganőm elképzelte, ahogy hazatelefonál a férjének és a kisfiának, hogy bocsi, később ér haza, mert spontán randija lesz egy bár teraszán.
Állítsunk sátrat a hátsó kertbe, és töltsük a csillagok alatt az éjszakát. – a nappali jó lesz sátorállításra? Vagy menjek egy lenyitható tetejű kocsival a tengerpartra, ott állítsak sátrat, és lefekvés előtt írjak a napnyugtanaplóba 60 másodpercig?


Na, van ám még, nem ennyi az egész, szóval fedezzétek fel ti is, hogyan lehettek boldogok. Aztán, amikor rádöbbentek, hogy nincsen pénz, Magyarországon éltek, akkor sem kell azért kétségbe esni, hogy ti már akkor soha az életben nem lehettek boldogok.
Nem ettől lesztek boldogok. Ezt a könyvet nem ide írták. Lefordították, de csak magyar nyelvre, nem pedig magyarra.
Van benne egy-két ötlet, de azt is „le kell fordítani”.

Amúgy jobban jártok, ha nem vásároljátok meg a könyvet, max. könyvtárból kölcsönzitek ki.

Ami a fizikai kialakítását illeti: nagyon szép könyv. Jó minőségű, szép a borítója, és masszív. Ennek a kötetnek az esetében a külcsín messze túlszárnyalja a belbecset a számomra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése