2022. december 16., péntek

Berg Judit: Rumini és a látóüveg

Berg Judit Rumini és a látóüveg című kis kötete a Pagony Kiadó  Most én olvasok sorozatában a Nagybetűs szinthez tartozik: soksok színes rajz és nagyon kevés szöveg jellemzi, a sikerélményt azonban megadja a kisgyereknek, hogy elolvasott egy egész könyvet. Ráadásul a történet sem valamiféle bugyuta mesécske, tanulsággal bír, amit a gyerek később hasznosíthat. Hiszen hogy is mondja a róka Antioine de Saint-Exupéry regényében, A kis hercegben? Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Talán ezzel lehetne összefoglalni Rumini történetének lényegét, hiszen nem tudhatjuk, mi lakozik a másik szívében, a látszat sokszor megcsalhat bennünket, ha nem figyelünk oda.

Aranyosak voltak az illusztrációk, biztos vagyok benne, hogy nemcsak a Rumini-rajongó gyerekek fogják szívesen olvasni a kötetet, hanem azok is, akik esetleg még nem hallottam a bátor kisegérről. Jól eltalálta a szerző, mennyire szükséges egy kezdő olvasónak bonyolult szöveget a kezébe adni: érthető és világos volt a mese, pár mondat oldalanként nem fárasztja le a kicsiket, a rajzokról mégis sokat lehet mesélni, beszélgetni.

Érdeklődve várom, lesz e a sorozatban még több Rumini-történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése