2022. december 12., hétfő

Kiss Judit Ágnes: Újra nyeregben

Az elmúlt években több kiadónál is megjelentek az azoknak a gyerekeknek szóló könyvek, akik az általános iskola alsó tagozatában az olvasás elsajátításának különböző fokán állnak. Az egyik ilyen kiadó, aki felvállalta, hogy ennek a korosztálynak is hasznos, olvasmányos és minőségi irodalmat ad ki, a Móra Könyvkiadó. Már tudok olvasni sorozatuk három szintre bontva ajánlja a könyveket a kicsiknek.

 

Kiss Judit Ágnes neve ismerősen csenghet, nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is, hiszen a szerző különböző korosztálynak ír. Míg Kórház az osztályteremben című regénye a tizenéveseket szólítja meg, megismertetve őket az 1956-os forradalommal, addig gyerekkönyvei kicsiktől a nagyobbakig megtalálják közönségüket. A 2022-ben megjelent Újra nyeregben főhőse, Rozi imád lovagolni, azonban egyik nap ledobja a hátáról kedvenc lova. Vajon képes lesz-e a kislány legyűzni a félelmét és újra nyeregbe ülni? Az író és a történet nemcsak olvasni tanítja a gyerekeket, de - a történeten, Rozi vívódásán keresztül - azt is megmutatja, hogyan vagyunk képesek legyűzni a félelmünket. Egyáltalán, hogy le tudjuk győzni a félelmünket. És ez rendkívül fontos. Felnőtteknek éppen annyira, mint gyerekeknek. A könyvet olvasva bennem is felidéződött életem egy néhány évvel ezelőtti szakasza, amikor egy komoly - és az orvos által elbagatelizált - agyrázkódás miatt hónapokig szinte semmit nem láttam, és emiatt rettegtem kilépni a lakás ajtaján.

A sorozat legtöbb kötete csupán kellemes kikapcsolódást nyújt, de vannak közöttük olyanok - mint például az Újra nyerekben is -, ami mondanivalójával kiemelkedik a többi rész közül. Ajánlom figyelmetekbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése