2022. november 24., csütörtök

Saly Noémi (szerk.): A régi pesti városfal mentén

Egy újabb kötet a Fekete Sas Kiadó Budapesti kultúrtörténeti séták sorozatából - egy újabb csodálatos élmény a számomra, akinek, tősgyökeres pestiként is (vagyis nem tudom, ha életem első kb. három évét máshol éltem, még lehetek tősgyökeres pesti?) sok újabb helyszín, szerethető épüetet adott ez a kötet. Igaz, az élmény nem volt olyan katartikus, mint a Gellérthegy esetében (fogalmam sincsen, hogy a hegy és a könyv miért volt rám ekkora hatással, de azóta azért vágyom egy lottó ötösre, hogy a Gellérthegyen vehessek lakást magamnak), de talán ennek az lehet az oka, hogy a meglátogatott épületek mind ismerősként köszöntöttek. Van személyes élményen a Gresham palotáról csakúgy, mint a Gerbeaud-házban lévő cukrászdáról, de említhetném itt a Duna-parti szállodasort, a Károly körutat és környékét vagy akár a Wenckheim-palotát.

Szeretett helyeim elevenedtek meg a lapokon, talán ezért nem volt katartikus, sokkal inkább otthonos, bensőséges számomra ez az utazás.

Elgondolkodtatok-e valaha azon, hogy a régi Pestet egykor fal vette körül? Vagy ha ezt tudtátok, azon merengtetek-e, hol húzódhatott ez a fal? Ha jártatok a kettes metró Astoria megállójánál (és emlékezetem nem csal meg), ott látható a megálló falán rajz és emlékezés a városfalról, amiről immár olvashattam is, hála és köszönet a Feketes Sas Kiadónak, hiszen ők adják ki ezt a csodás sorozatot, amelynek immár négy része jelent meg a gondozásukban.

A kötet szerkezet eltér a Gellérthegyétől, itt ugyanis nem sétákat ajánl a szerkesztő, Saly Noémi, s ez érthető is, hiszen a városfal mentén haladunk végig, hanem az egyes szakaszok-részek épületeit ismerteti az olvasóval, bepillantást engedve azok életébe. Fővárosban élőként különösen fontos volt a számomra, hogy közelebb kerültek hozzám ezek az épületek: most már nemcsak kő és cement voltak a számomra, melyek szépek voltak és amiket szerettem, de megismertem az élettörténetüket - ha használhatom az élettörténet kifejezést egy élettelen dologra, ami azonban a számomra tele van élettel.

A kötet képei még mindig fantasztikusak, az összeállítás alapossága lenyűgöző. Szerintem olyan nagy munka áll e mögött a kötet mögött (és a sorozat többi kötete mögött is), amit el sem tudunk képzelni. De amilyen hatalmas munka, olyan szép munka is ez. A könyv néretét még mindig imádom, egyszerűen ideális: éppen táskába és kézbe való méret, amit séta közben nem kell mindig elrakni, mert kényelmesen elfér a kezünkben, de akér egy kicsit nagyobb zsebbe is könnyedén elsüllyeszthető, hogy bármikor elővehessük. Szeretem a kötet végén található kis térképet, és lenyűgöz a felhasznált irodalom jegyzékének gazdagsága is.

Sokszor elő fogom még venni ezt a könyvet is, ahogyan a Budapesti kultúrtörténeti séták többi kötetét, hogy gondolatban vagy ténylegesen végigjárva a helyszíneket, ismét részese legyek egy helytörténeti kalandozásnak.

Nagyon köszönöm a kiadónak, hogy recenziós kötetük segítségével részese lehettem mindennek, és ha felkeltette érdeklődéseteket a könyv, megvásárolhatjátok a kiadó honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése