2022. július 5., kedd

Balázsy Panna: Csá!

A Szandra és a csajok sorozat befejező kötetében az immár nyolcadikos Szandra életének történéseit ismerhetjük meg a szokásos bájjal, humorral és kedvességgel. Balázsy Panna Csá! című kötete szép lezárása a hatkötetes sorozatnak, amiből volt szerencsém mindegyiket elolvasni, és összességében kellemes élményt kaptam a történetek által. Az változó volt, melyik hogyan tetszett, a három és féltől a négy és fél csillagig terjednek az értékeléseim a moly.hu oldalán, de még a legkevésbé jó értékelések sem voltak rosszak, csak éppen kicsit elmaradtak a többi résztől. 

Az általános iskola utolsó éve mindenkinek meghatározó az életében, hiszen először kell nagyobb elválásokkal szembesülni, ilyenkor érkezik az első komoly megmérettetés a felvételi kapcsán, és ez főhősünknél is így van, főleg, hogy az Áfonya Pandák igazi szövetséggé kovácsolódtak az évek alatt, és a lányok fontos szerepet játszanak egymás életében. Tetszett ebben a kötetben, ahogyan a szerző behozta Bogi foguráját a történetbe: az utolsó évben iskolát váltó kislány élete nemcsak emiatt az iskolaváltással járó költözés miatt nehezebb átlagos kortársaiénál, hanem azért is, mert nevelőszölőknél él: Klári gondozza, neveli, szereti a kislányt, akit Szandra, Juci és Lujzi szeretettel fogadnak be maguk közé. Bogiról és Kláriról olvasva az olvasó elgondolkodhat arról, hogy milyen lehet a vér szerinti család nélkül élni, és hogy mennyire szoros, szeretetteljes kapcsolat akakulhat ki nevelőszölő és gyermek között, amire szép példa a könyvben olvasható.

De szó esik még emlékekről is, amiket szeretnénk megőrizni, hiszen még egy ruhatári cédula is emlékekekt ébreszthet bennünk, akár évekkel később is. A könyv elején olvasható esős, hideg nyaralás a hegyekben eszembe juttatta, amikor néhány éve jégesőben jöttem le túrázba a Bókkből (emlékek, ugye), és mosolyogva láttam, hogy Szandra unalmában a bolyolult-sorozat harmadik részét, a Bonyolult egy szerelem című könyvet kezdi el olvasni, amit én is olvastam idén januárban, és habár egy hajszállal kevésbé tetszett, mint az első két rész, de nagyon élveztem a regényt. Szóval emlékek. Még a Csá! olvasása közben is.

Na, de a lényeg, hogy kezdjetek bele bátran Balázsy Panna Szandra és a csajok című sorozatába - nemcsak azért, mert vicces és kedves mindegyik regény, hanem azért is, mert az író egy pozitív és szerethető családot és baráti-iskolai közeget állít elénk mindegyik részben, igyekezve a szórakozás mellett mondanivalóval is megtölteni a köteteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése