2018. január 1., hétfő

Tótfalusi István: A Nibelung-sztori

Tótfalusi István: A Nibelung-sztori

Fülszöveg:

Ez a könyv a Nibelung-mondák varázslatos világába vezeti az olvasót: északi istenek, óriások, törpék, mágikus erejű gyűrű, Világfa… Tótfalusi István, akinek Operakalauzán és más ismeretterjesztő könyvein generációk nőttek fel, most arra vállalkozott, hogy végigmeséli a Wagner-operafüzér teljes mitológiai hátterét, és mindennek történeti megalapozását is összefoglalja. Az opera világa és az eredeti mondabeli alakok sorsa, a Gyűrű cselvetései úgy szövődnek egybe elbeszélésében, mint az északi fonadékminták motívumai, Schmal Róza illusztrációi pedig remekül megragadják ennek a távoli, titokzatos világnak a hangulatát, és hozzásegítik az olvasót a történet befogadásához.

Magvető Kiadó, Budapest 2017. 128 p.

Wager-operái már sok-sok éve felkeltették a kíváncsiságomat, mindig terveztem, hogy meghallgatom őket, ezért is fogott meg ez a kötet azonnal. Főleg a gyönyörű kivitele fogott meg. Nagyon igényes, színvonalas könyv. Az egész olyan... finom.

Amit azonban ezek a germán mitológiai alakok műveltek, az komolyan nem volt semmi. Arra nem lehet azt mondani, hogy finom. Azon csodálkozom, hogy egyáltalán nem jött el hamarabb az istenek alkonya. Unokaöccs a nagynénjével, fiútestvég a lánytestvérével hempergett (ahh, bocsánat, szerelmesek voltak); rokonok ölték-irtották egymást… Kegyetlen idők.
Ez járt a fejemben olvasás közben, és az, hogy most már valóban eljött az idő, hogy meghallgassam Wagner operáit, amiket már hosszú évek óta szeretnék megtenni.

Kicsit sok volt a név ugyan, de az ember belejött olvasás közben (főleg, hogy az elején a legfontosabbakat megtudhatjuk a kötet első részéből), mivel Tótfalusi szövege rendkívül olvasmányos; élvezetes és izgalmas a történet.
Remélem, egyre többen megismerjük majd egyrészt a germán mitológiát, másrészt A Nibelung-sztorit.

Ki ne hagyjam Schmal Rózát, köszönet neki ezekért a varázslatos, gyönyörű illusztrációkért!
Hálás vagyok a Magvető Kiadónak, amiért megismerhettem ezt a kötetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése