2017. július 27., csütörtök

Új book tag-felkérést kaptam - A merénylő neve: Ákos

Tegnap a Molyon egy kedves molytársam, @Ákos_Tóth felkért, hogy töltsek ki egy book tag-et. Kérésére nem mondhattam nem-et. :-)
A feladat: határozd meg az Oscar-díj könyves mintájára a szubjektív kategória-győzteseidet és természetesen írd meg, hogy miért.

– Legjobb film -> Legjobb könyv (ever) – minden műfaji és földrajzi megkötés nélkül, úgyis mondhatnám, hogy Életed Könyve. Ha ez nehéz, legyen az Év Könyve.
Nagy bajban vagyok, ugyanis képtelen vagyok egyetlen könyvet írni itt. Jajj, Ákos, mit tettél velem? :-)) Azt hiszem, három könyvnél jobban nem tudom leszűkíteni azoknak a listáját, amik ide tartoznak.
Szabó Magda: Az ajtó
Yasmina Khadra: A merénylet
Marilynne Robinson: Lila
Ezek azok a könyvek, amik sokszor felvillannak a fejemben, és nem eresztenek el. A Lila egészen friss olvasás, már nagyon várom, hogy elolvashassam a trilógia első részét is.

– Legjobb rendező -> Legjobb író számodra az utóbbi egy évben, vagy összességében. Nehézség esetén megoszthatod posztumusz, – és kortárs-életmű díjakra.
Itt sem eggyel jövök. Igen, gyenge vagyok, nem tudok jobban szűkíteni.
Szabó Magda
Georges Simenon
Atiq Rahimi
Marilynne Robinson

Legjobb férfi és női főszereplő -> legjobban megformált, leghitelesebb, Hozzád legközelebb álló szereplők bármely könyvben.
Női szereplőnek Garnélát választanám Mazetti A pasi a szomszéd sír mellől című könyvéből, aki nagyon jól ábrázolja mai világunk átlagemberét. Illetve férfi szereplőnek pedig Orwell 1984-ének főhősét választanám, akit az író nagyon jól eltalált, kiválóan ábrázolt.
De ez is nagyon nehéz volt, végig kellett gondolnom sok-sok könyv történetét és szereplőit, hogy válaszolni tudjak, és ne csak összecsapjam.
Ugyanakkor ide tartoznak Szabó Magda Katalin utca című regényének szereplői is számomra.

– Legjobb forgatókönyv -> Legjobb cselekmény: az a könyv, amelynek a legjobban megírt, leginkább egyben lévő cselekménye van, műfaji megkötés nélkül.
Szergej Antonov: Sötét alagutak című könyve egy – számomra – izgalmas sci-fi történet a Metró világában, amit tavaly ismertem meg.
Ati Rahimi: Türelemkő… Nehéz erről a könyvről beszélni, mert egészen különleges. Alapvető helyszín egy nagyon rossz állapotban lévő, háború sújtotta ház egyik szobája, ahol egy nagybeteg férfi fekszik, akit a felesége ápol. A könyv cselekménye pedig, ahogyan az asszony beszél eszméletlen, férjéhez, és kiad magából minden feszültséget, elmond minden, addig eltemetett érzést-gondolatot. A könyv szépsége a lassúságában is rejlik.

– Legjobb látványtervezés / díszlet -> Legjobb világépítés
Alfred Komarek: Polt felügyelő sírdogál. Lehet érdekesebb világ, mint az osztrák borvidék? :-))) Nos… khm… lehet ugyan, de mivel sosem hittem az osztrák borvidék létezésében, izgalmas volt a könyv. :-))
Szergej Antonov: Sötét alagutak című könyve egy eddig még nem ismert világot mutatott meg. Ritkán olvasok sci-fit, akkor is inkább könnyebbet, mint ez, de a Budapesti Molyklub egyik hónapjában, a sci-fi téma keretében ezt választottam. Egyáltalán nem bántam meg, azóta is tervben van, hogy olvasok még „ebből a világból”, és szeretném megismerni az első könyvet is, a Metró 2033-at.

Legjobb nem angol / amerikai eredetű könyv
Khaled Hosseinni: Papírsárkányok
Hosseini könyve egészen új élmény a számomra. Megrendítő olvasmány volt, talán leginkább a Rahimi könyvéhez, a Türelemkő-höz tudnám hasonlítani az élményt.
Knud Romer: Aki pislog, fél a haláltól
Néha azt gondolom, képtelen vagyok olyan könyvet olvasni, ami nem gondolkodtató, szívszorító, fontos regény. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése