2023. május 21., vasárnap

Vibók Ildi: Kezünkben a világvége

Az idén 20. születésnapját ünneplő Csimota Kiadó egyedülálló a magyar könyvkiadás palettáján. Céljuk nem csak az, hogy fiatal, elismert szerzők köteteit jelentessék meg, de fontos célul tűzték ki, hogy felhívják a figyelmet a korai képi és vizuális nevelés fontosságára. Egyben biztos lehet az olvasó, ha a kiadó könyvét veszi a kezébe: különleges képi élmény mellett külnleges történetekkel is találkozhat a kötetek lapjain. Ahogyan eddig még soha nem csalódtam, most is valódi élmény volt olvasni Vibók Ildi kötetét.

 

Azt szeretem a Csimota Kiadónál megjelent könyvekben, hogy nem csupán egyszerűen szórakozást nyújtanak, hanem gondolatébresztőek; elgondolkodtató és fontos témák állnak a történetek középpontjában. Időszerű és fontos ennek a könyvnek a témája is, a környezetünk védelmére mindenkinek a figyelmét fel kell hívni, ez a történet pedig tökéletes lehet kiskamaszok érdeklődésének a felkeltésére. Szerethető mindegyik karakter (Bozótot imádtam, de szerintem ezzel így van mindenki, aki olvasta a könyvet) az ijesztő jövőkép leírása (sajnos) hiteles. Mégsem egy elavult mesét írt Vibók Ildi, hanem ízig-vérig mai történetet, amihez a fiatal olvasó kapcsolódni tud a mobiltelefon, internetes játékok miatt. Fordulatos a cselekmény, a szerző nem untatja a célközönséget üresjáratokkal, így meg se fordul az ember fejében, hogy egy szájbarágós, „tanulságos” történetet kapna, amit félrerak húsz oldal után. A karakterek élőek, mindenkinek ismerősek (mint az átlag, mobilt nyomkodó fiatal testvérpár vagy éppen a követőket vadászó youtuber).
Imádtam ezt a könyvet, jó lenne, ha sokan olvasnák, sokak kezébe elkerülne. Ez a történet nemcsak a fiataloknak nyújthat kikapcsolódást és nem csak nekik adhat többletet, de az idősebbeknek, akár a felnőtteknek is. Egyfelől azért, mert - talán - közelebb viszi egymáshoz a fiatalabb és az idősebb generációt, de azért is, mert a felnőtt fejjel is bizony van mit tanulnunk arról, mennyire fontos a természet, mennyire fontos megőriznünk környezetünket. Egyfelől magunknak, de ami fontosbb, az elkövetkező generációknak, hogy ne jöhessen el egy olyan világ, amit Áram nélkül című regényében írt le Kolozsi László.


És hát a borító és az illusztrációk…! Csak nézegetni is egy csoda ez a könyv. Nézegesse minél több ember, hiszen egy könyvbem nemcsak a beltartalom fontos. Az érdeklődőt először a borító fogja meg, e mellett a borító mellett pedig nem lehet egyszerűen elmenni: tökéletesen illeszkedik a kötet témájáhozmind a borító, mint a belső illusztrációk, de az egész könyv megjelenése is.

Akinek az érdeklődését felkeltette az ajánló, javaslom felkeresni a kiadó honlapját, ahol több más, színvonalas könyv közül válogathat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése