2022. május 9., hétfő

Beke Csilla (szerk.): Japán ételek

Az elmúlt nagyjából egy évben követek néhány ázsiai youtuber csatornáját, van közöttük koreai, de japán is. Az ott bemutatott ételek keltették fel az érdeklődésemet a japán konyhaművészet iránt, és ezért is kölcsönöztem ki ezt a szakácskönyvet tavasszal. Az tetszik a japán, de más ázsiai konyhákban is, hogy nemcsak az ízük tűnik remeknek, hanem a szemet is gyönyörködtetik. Az ebben a könyvben szereplő képeken szereplő ételek is sokszor egy-egy kis műalkotás.

2007-ben jelent meg az Art Nouveau Kiadónál, Beke Csilla szerkesztésében a Japán ételek, ami első találkozásom a japán gasztronómiával, könyv formájában.

Ebben a könyvben nem egyszerűen csak receptekkel találkozhatunk, de az érdeklődő bevezetést kaphat a japán filozófiába, kultúrába, a teázás szertartásába; de olvashatunk a japán étkezésről, a különböző hozzávalókról ugyanúgy, mint a konyhai eszközökről. Remek kezdő könyvnek tartom azoknak, akik kicsit olvasnának a témáról és kíváncsiak néhány - különböző módon elkészíthető - étel receptjére, mint tészték, levesek, nyers ételek, gőzöléssel vagy éppen főzéssel, pirítással vagy párolással készített ételek, de említhetném az olajban sütétst is. Szerteágazóak tehát az ételtípusok, mindenki találhat kedvére valót, amit szívesen kipróbálhat. Mindez az oka, hogy elég hosszú ideig lapozgattam a könyvet, hiszen az ételfotókat nézegetni is kész gyönyörűség volt.

Ajánlom tehát mindenkinek a kötetet, még úgy is, hogy mást nem ismerek a témában, de ez egy igényes könyv volt a számomra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése