2022. április 7., csütörtök

Pataki János (szerk.): Székelyföld ízei

Pataki János a szerkesztője a 2021-es megjelenésű Székelyföld ízei című könyvnek, ami Pataki előző köteteihez hasonlóan színvonalas és minőségi kiadvány, ezt is szeretettel ajánlom nektek. Ahogyan a Székelyföld, úgy ez is a Fekete Sas Kiadó kötete, habár az előzőnél méretében nagyobb kivitel.

Kifejezetten szakácskönyvet tart a kezében az, aki szeretné elolvasni a könyvet, azonban ez a kötet sokkal több egy egyszerű receptgyűjteménynél.

Kezdjük ott, hogy a szerkesztő először Erdély fűszernövényeivel ismertet meg minket, ezután nyitva sorát a recepteknek, amik tematikusan válogatva kaptak helyet az oldalakon: előételek, levesek, főzelékek, főételek, saláták és desszertek sorakoznak itt. A receptek mellett azonban nem egyszerűen csak az elkészült étel fotóját kapjuk meg, de „főzés közben" barangolhatunk is Székelyföld tájain, így nagyszerű kiegészítője ez a Székelyföld című könyvnek. Előfordul, hogy a hozzávalók között sűrített paradicsomot vagy paradicsompürét találunk, nem tudom, hogy kétszáz évvel ezelőtt mennyire volt jelen a paradicsompüré a konyhákban, de számomra nem volt zavaró, és teljesen érthető, hogy az idők során a receptek mindig alakultak, változtak az adott korszaknak megfelelően.
Aki pedig csalánreceptre kíváncsi, a 89. oldalon megtalálhatja a csalánfőzelék elkészítésének leírását is. Jó receptkeresgélést és főzést mindenkinek!

Köszönöm a Fekete Sas Kiadónak, hogy megismerhettem ezt a könyvet is recenziós kötetként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése