2023. április 19., szerda

Paulik Móni: Szabad a NEM

Paulik Móni könyve a Csimota Kiadónál jelent meg 2022-ben, és - Tasi Katalin A homoklakó című kötetéhez hasonlóan - egy rendkívül fontos témát dolgoz fel. Amíg azonban A homoklakóban a csúfolódás/bullying és az elfogadás körül játszódik a történet, a Szabad a NEM arra a kérdésre ad választ, hogy lehet e egy kisgyereknek nemet mondania, ha olyasmit tesznek vele vagy kérnek tőle, amit ő nem akar megtenni.

A szerző egy labrador, Manna viselkedéséből kiindulva mutatja be, hogy lehet e egy kisgyereknek nemet mondanunk, ha nem akarja, hogy valaki megpuszilják vagy megöleljék őt. Hogy mondhat e nemet, ha a boltos néni a cukorkáért cserébe azt akarja, hogy megpuszilja a gyerek. A vékony, de tartalmában rendkívül gazdag kötet ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ, és adja is meg azt, természetesen.

Ahogy a könyv fülszövegében is olvashatjuk:

Ez a mese ezekre a kérdésekre keresi a választ, és egy kutya viselkedésén keresztül mutatja be, hogy mindenki önmaga rendelkezik a testével. Megerősíti a gyerekeket abban, hogy mindig legyen bátorságuk nemet mondani, akár gyereknek, akár felnőttnek, még akkor is, ha ez a másiknak rosszulesik.

Külön szeretném kiemelni Szegedi Katalin nevét, aki a kötet borítóját tervezte és illusztrációiért felel. Varázslatosan egészítette ki a szöveg mondanivalóját csodás rajzaival. Igaz, én alapvetően pozitívan elfogult vagyok Szegedi Katalin rajzai iránt, de higyje el, aki ezt az értékelést olvassa, hogy nem alaptalanul.

A kötet a kiadó honlapján is megvásárolható. Akiket pedig érdekelnek a hasonló témák, ajánlom nekik a fentebb már említett A homoklakó című kötetet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése