2023. április 22., szombat

Kolozsi László: Áram nélkül

A Pagony Kiadó Abszolút Könyvek sorozata 2022-ben is kiváló témákat dolgozott fel köteteiben, erre jó példa Kolozsi László Áram nélkül című regénye, melynek a főhőse Beni, a különleges kisfiú. A disztópiában többszáz évvel mai jelenünk után járunk. Az emberiség tönkretette maga körül a világot, a környezetszennyezés olyan hatalmas méreteket öltött, amit talán el sem lehet képzelni. Egyre többször jöttek sárga homokviharok, amik áramkimaradással, az energiaellátás akadozásával jártak, de az emberek hozzászoktak, és mivel kevesebb volt az energia, még inkább tönkretették a környezetet. Egy hatalmas, sárga, hetven napig tomboló homokvihar azonban mindent tönkretett a Földön; minden elromlott, ami árammal működött, az áramtermelő gépek is leálltak. A történelemkönyvekben Totális Áramszünetként emlegetik ezt, az emberiség ugyanis túlélte ezt az időszakot. Többszáz év kellett, hogy ismét növények nőjenek az elsivatagosodott területeken, hogy megjelenjenek az állatok, habár rengeteg állat kipusztult ebben az időszakban.


Kolozsi László regénye ebben a sokszáz évvel utánunk játszódó időszakba kalauzolja el az olvasót, amikor már nem léteznek árammal működő gépek, és az emberek nagyon vigyáznak rá, hogy soha ne is létezzenek többé, nehogy a természet ismét bosszút álljon, amiért tönkretettük.

A helyszín Magyarország, egy kis falu a Bakonyban, innen indul a cselekmény, amely aztán fordulatos és eseménydús cselekménnyé növi ki magát egy egyszerű osztálykirándulásból. Sok kérdés felmerül az olvasóban, amíg együtt él a történettel és a szereplőkkel, a könyv ugyanis magába szippantja az olvasóját, nehéz letenni, félbehagyni. Vajon ez vár ránk? meddig megyünk el a környezetünk tönkretételében? Mikor eszmélünk fel, hogy ez nem mehet így tovább? A természet erői mit tartogatnak a tékozló és felelőtlen emberiség számára? Valóban megoldás az áramnélküliség? Az áram minden bajok okozója? Sok kérdés, és ahogy haladva a történetben, ezen gondolkodunk, mindig újabb és újabb kérdések merülnek fel.

A regény a maga 194 oldalával nem hosszú, de mégis éppen elegendő, hiszen a szöveg így is kerek egész, a történet kifejtett és lezárt, még úgy is, hogy kis hiányérzet maradt bennem, volt ugyanis olyan részlet, amit jó lett volna, ha kifejt az író, ha kicsit nagyobb rálátást kapunk, nem pedig csak említés szintjén jelennek meg. A cirkusz és kutyák kedvelőinek mindenképpen ajánlom illetve azok is örömmel olvashatják a kötetet, akik a Bakony és a Balaton környékének ismerői, vagy ha nem is ismerői, de a természet szerelmesei.

Örültem, hogy megismerhettem Kolozsi László regényét. Másik történetével, a Hold gyermekei című könyvével sokat szemeztem a könyvtárban, végül még nem vettem ki, ez a könyv volt az első a szerzőtől az olvasmányaim között, de abszolút nem bánom, mert remek élmény volt, köszönet érte. A borító valamiért egészen megragadott, így szeretném kiemelni, hogy annak tervezője Szimvai Dániel volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése