2023. december 15., péntek

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a nagy veteményesviszály

Sajnos az Erawan Kiadó szerkesztői és fordítói munkájával még mindig nem vagyok kibékülve - már ami M. C. Beaton sorozatát, Agatha Raisin történeteit illeti - bár a helyzet finomodott az első, általuk kiadott rész óta. Főhősünk a nagy veteményesviszály történetében sem hazudtolja meg magát, tipikus Agatha, akit így szeretünk.


Visszatérünk a kiskertekhez, ahol az előző részben Agatha majdnem örök létre szenderült, így érthető, hogy nem szívesen tér oda vissza, a tulajdonos lordot meggyilkolják. Aggie tehát nyomozásba kezd. A gyanúsítottak egyike sem szimpatikus, és bejön a képbe egy új ember: egy ex-nyomozó költözik a faluba, Gerald Devere. Mindenki el tudja képzelni, ez mit vált ki a mi Agatha-nkból. Szerettem ezt a történetet is, tökéletes kikapcsolódás egy-egy nehezebb olvasmány után, s miközben Agatha nyomozását követhetjük és jót szórakozunk férfivadászatán, bejárhatjuk a varázslatos Cotswolds tájait is, ami számomra különösen pozitív ezekben a regényekben.

Felbukkannak sorra a nyomozóiroda alkalmazottai, közöttük Simon, aki még mindig nem képes megérteni, hogy hagyja békén Tonit; de új nyomozó is akad az iroda életében, ugyanis Agatha felveszi Jake-et, aki még Simonnál is rosszabb alak. Egy pillanatig sem volt szimpatikus személyiség: elkényeztetett, önző, beképzelt, munkakerülő, lusta, nőcsábász alak, akinek még az a mentsége sem lehet, hogy fiatal, hiszen elmúlt harminc éves.

A regény vége most nem tartogatott olyan - akár tragédiába is torkollható - fordulatokat, mint a korábbi részekben, ahol garantált, hogy a történet vége felé Agatha magányos életveszélybe sodorja magát, ez most kicsit lightosabb lett, de nem baj, mert néha már kicsit unalmas, hogy főszereplőnket menetrendszerűen meg kell menteni.

Összességében ez a rész is méltó a sorozat többi kötetéhez és a sorozat egészéhez. Arra pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogy Mrs. Bloxby átváltozása vajon kitart-e a sorozat következő köteteiben is vagy sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése