2023. december 26., kedd

Debbie Macomber: A karácsony ígérete

2023 karácsonya egyben a Debbie Macomberrel való ismerkedés kezdetét jelentette nekem, mivel néhány hete megvásároltam a szerző A karácsony ígérete című regényét, ami idén jelent meg a General Press Kiadónál, és nagy kedvet éreztem ezen az ünnepen el is olvasni.

A történetben Lance és Lily érkeznek meg a nagymamájukhoz, aki egy igaz történet elmesélésével szórakoztatja  a gyerekeket, amíg a szüleik megérkeznek. Az idős nő 1977-be repíti a gyerekeket, és a karácsony előtti egy hét történéseit meséli el nekik. Nagyon megszerettem a kislányt és a kisfiút. Cserfesek, őszinték és bájosak, ahogyan reagálnak a nagymamájuk meséjére. Lance-t imádtam, ahogy felháborodik a csókjeleneteken, és megkéri a nagymamát, minden alkalommal szóljon neki előre, ha csókolózás lesz, mert akkor befogja a fülét, hogy ne hallja. Vele ellentétben kishúga imádja a történet romantikus szálát is.

1977. Peter és Hank gyerekkoruk óta a legjobb barátok. Felnőve Hank az apja kocsáját veszi át és már ő a tulajdonos, míg Peter a szomszéd kisváros lelkésze. Minden hónapban találkoznak és együtt ebédelnek a Mama Konyhája nevű kifőzdében, ahol Peter figyelmét már egy ideje magára vonta a pincérlány, Millie. Egy hirtelen ötlettől vezérelve a két férfi szerepet cserél: Hank veszi át Peter lelkészi feladatait a karácsny előtt héten, míg Peter a kocsma vezetését igyekszik megoldani. Mindketten azt gondolják, a másik munkája könnyű és egyszerű, így sokkolja őket a felismerés, hogy mennyit és milyen keményen dolgozik a másik. Míg Peternek a kocsma vendégeivel - közöttük a motoros banda tagjaival - kell megharcolnia az elfogadásért és a sörcsapolásban kell ügyesednie, addig Hank feladata sem egyszerűbb, főleg, hogy Peter húga, Gracie ellenségesen fogadja őt.

Hank őszintesége újszerűen hat az egyházközségre, míg nyitottsága és mások által eddig még nem felfedezett hite változásokat idéz elő másokban. Peter pedig felfedezi, hogy a kocsma közönsége semmiben sem rosszabb emberekből áll, mint amilyenek az egyházközség tagjai. Millienek hála pedig a kocsmai munka is egyszerűsödik és könnyebbé válik a férfinak. Mindezekből talán már nyilvánvaló lehet, hogyan is alakulnak ki a szerelmi kapcsolatok a történetben, bár az is igaz, hogy Hank feladata közel sem olyan egyszerű a párkapcsolat kialakításában, mint Peteré. A Gracie szíve köré felhúzott falakat nem egyszerű lerombolnia.

Igazi csoda a kötetben leírt pár nap mindkét férfi számára: sokat tanulnak és fejlődnek, rájuk talál a szerelem is, de nemcsak ők ketten lesznek többek ezekben a napokban, hanem az egyházközség tagjai és a kocsma közönsége is. Van sok vicces jelenet is, amik remekül kiegészítik a romantikus vonalat, de ami miatt igazán különleges a történet, az az oldalakat átható hit. Hit istenben és az emberekben. Tökéletes karácsonyi olvasmány volt a számomra ez a regényt. Habár nem volt hosszú, mindent megadott, amire vágyhattam ebben az időszakban.

Ahogy pedig az igaz történetek lenni szoktak, ki fog derülni, ki is a nagymama, Lily és Lance.

Imádtam Debbie Macomber regényét, biztosan fogok még olvasni az írótól más történeteket is. Jó, hogy van saját példányom, mert újraolvasós a kötet, de az is biztos, hogy örülök, hogy kedvezménnyel tudtam megvásárolni, mert az eredeti ár ezért a kis könyvért elég borsos szerintem. Viszont, ha meglátjátok valahol, ne habozzatok, mert remek decemberi-karácsonyi olvasmányt kaptok cserébe, főleg, ha szeretitek a kisvárosi románcokat.

A regény a General Press Kiadó honlapján is elérhető a kiadó többi kötetével együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése