2022. április 5., kedd

Pataki János: Székelyföld

Pataki János a szerkesztője a 2020-ban megjelent Székelyföldnek, ami ebbe a varázslatos világba kalauzol el minket rengeteg képpel és sok érdekesség segítségével, köszönhetően a Fekete Sas Kiadónak.

 
Ami pedig különösen tetszett, hogy az adott települések leírása végén sokszor kapunk hasznos információkat is. A szerkesztő Csíkszék, Udvarhelyszék, Marosszék, Háromszék, Erdővidék és Felső-Háromszék legfontosabb településeit mutatja be, különös hangsúlyt és külön fejezetet szentelve a kötet elején Csíksomlyónak, amely 1576 óta híres búcsújáró helye a világ magyarságának.

Szemet és szívet gyönyörködtető könyv ez. Én még sosem jártam Erdélyben, de a könyv lapjainak, képeinek és szövegének a segítségével ott lehettem és bejárhattam tájait, ami nagy örömet okozott. Akár saját magunknak, akár ajándékként tudom ajánlani a kötetet, mert egészen egyszerűen gyönyörű. A jó minőségű lapokon kiválóak és színpompásak a fotók, a Fekete Sas Kiadó egyik legszebb kötete ez szerintem. Útikönyvként a súlya miatt nem ajánlom magunkkal vinni, ha erre a tájra terveznénk utunkat, mivel vastag és fényes papírra van nyomva, így lehúzza az Erdélyben utazó táskáját, ha magával viszi, de utazás előtt, után és egyáltalán, még akkor is, ha nem tudsz utazni, megéri fellapozni. És természetesen magunkkal is vihetjük, ha elég erős a táskánk pántja és nem bánjuk, hogy cipelnünk kell.

Madéfalvára is ellátogathatunk, ami nem véletlenül cseng ismerősnek, hiszen Nyírő József regénye, a Madéfalvi veszedelem az 1764-es madéfalvi vérengzésnek állít emléket. De ellátogathatunk a Gyilkos-tóhoz vagy a Békás-szoroshoz is, de ott lehetünk Székelyudvarhelyen vagy éppen Marosvásárhelyen is – hogy csak a legismertebb helyszínek egy részét említsem.
Elolvashatjuk Tartód várának kincseinek történetét, Zete várának vagy éppen Firtos vára és lova legendáját és sok más, izgalmas történetet is, mindamellett, hogy felkereshetjük a könyv oldalain akár Kisbacont is, Benedek Elek szülőfaluját.

A Székelyföld egy újraolvasós kötet, amit érdemes időről időre kézbe venni, beleolvasgatni, vagy akár csak a képek miatt végiglapozni; dísze lesz a könyvespolcomnak.

Köszönöm, hogy a kiadó együttműködésének hála, hozzám kerülhetett ez a könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése