2023. június 15., csütörtök

Bartos Erika: Balaton-felvidék

Miután Bartos Erika Brúnóval körbejárta Budapestet, az írónő és szereplői megérkeztek a Balatonhoz. A Brúnó a Balatonon sorozat első kötete a Balaton-felvidékre kalauzolja az olvasót, hogy a szereplőkkel együtt fedezhessük fel a Balaton északi partjának és környékének varázslatos és izgalmas helyeit. A vaskos kötet, ami  2022-ben jelent meg a Móra Könyvkiadónál, méltó folytatása a fővárosi kalandozásoknak: nemcsak gyerek fejjel élmény, de felnőttként is remek olvasmány.


A könyv - miután bemutatta a "magyar tenger" kialakulását, történetét - fejezetről fejezetre igyekszik bemutatni egy-egy szűkebb területet. Így látogathatunk el - többek között - Tihanyba, Balatonfüredre, Csopakra, Veszprémbe, Zánkára, Nagyvázsonyba vagy éppen a Kőtengerhez. Miközben a család felfedezi a Balaton északi partját, ötleteket kapunk, mit érdemes meglátogatni, hova érdemes elmenni. Hogy a Balaton nemcsak strandolás és lángos, hanem sátrazás, bringatúra, kilátók, múzeumok, parkok vagy éppen Kékszalag vitorlásverseny, állatkert, barlang. Kultúránk, történelmünk szerves része a tó és környéke, nekem pedig olvasás közben kicsit össze is szorult  a szívem, mennyire kevéssé ismerem, és attól tartok, hogy az átlagember is hasonlóan keveset tud róla. Bartos Erika Brúnó sorozata éppen ezért nagyszerű vállalkozás: ugyan elsődlegesen gyerekeknek íródott, de általa felnőttek is széleskörű ismeretekre tesznek szert. Ahogy Budapestet megszerette a Brúnó Budapesten sorozat olvasója, úgy lesz rajongója a Balatonnak, ha megismeri a szerző ezen másik sorozatát.

Azt szeretem a sorozat egyes részeiben, hogy nem egyszerűen száraz tényeket igyekszik közölni rajzos formában. Brúnó családjának életén keresztül közelít mindenhez: láthatjuk őket reggel, készülődés közben, kirándulás közben, a vacsoránál. Nagyszülőket látogatnak, apák és fiaik fiús napot tartanak és sátrazni mennek. Szép példányka érzem - vagy csak én képzelem túl ezt az egészet -, ahogyan Bartos Erika megmutatja, hogyan tudnak a különböző generációk részesei lenni egymás éltének és hogy nemcsak a családi, de a baráti kapcsolatok is mennyire fontosak a társas kapcsolatokban. A másik dolog, ami számomra kiemelkedővé teszi a kötetet, az a Balaton "négyévszakosítása". Ha valaki nem a tónál lakik vagy nincsen éppen hétvégi háza a Balatonnál, hajlamos legnagyobb tavunkra egyfajta nyári szórakozásként tekinteni. Ez a könyv pedig leszámol ezzel a gondolkodással. A Balaton inden órában, minden nap, minden héten és hónapban; minden évszakban csodaszép. Minden alkalommal sok-sok lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, legyen szó természeti vagy építészeti kincsekről vagy szervezett eseményekről.

Végezetül szeretnék rámutatni a kötet egy nagyon fontos, mondhatni filozófiai mélységére is. Az alapkérdés egyszerűnek tűnik, de a látszat néha csal: ki hogyan eszi a tejbegrízt? Ne nevessen senki, halálosan komoly kérdésről van szó. Lackó és Brúnó ugyanis ebben más véleményen vannak, de szerencsére barátságukat ez nem befolyásolja.

Köszönöm a Móra Könyvkiadó kedvességét, Brúnó balatoni kalandjainak kötetei nagy becsben tartva könyvespolcon ékei, amiket még sokszor fogok a kezembe venni, fellapozni.

A kötetet keressétek a kiadó honlapján, ha felkeltettem iránta az érdeklődéseteket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése