2022. június 1., szerda

Lelkes György (szerk.): Magyar helységnév-azonosító szótár

Az Argumentum és a KSH Könyvtár gondozásában 2011-ben megjelent Magyar helységnév-azonosító szótár Lelkes György szerkesztésében egy rendkívül különleges kötet a helytörténet, a földrajz, a településtörténet iránt érdeklődőknek.

A több mint ezeroldalas, impozáns műben a szerkesztő arra tett kísérletet, hogy összegyűjtse a települések névváltozatait, de a szócikkek messze túlmutatnak azon, mintsem egyszerű felsorolások legyenek. Megtalálhatjuk ugyanis a névváltozatokon túl a közigazgatási egységet, a lakosságszámot, az anyanyelvi (nemzetiségi) összetételt, a felekezeti összetételt, a névváltozatokat, az egyesítési és szétválási adatokat, a várakra és várkastélyokra vonatkozó további adatokata kronológiát, a mai nevet és hovatartozást valamint a térképlap és keresőmező számát.
Nemcsak kisgyermekként imádtam a települések tábláit azok határában, de ma is rajongok értük, és kíváncsisággal figyelem, utazás közben merre vet a szerencse, milyen települések kerülnek az utamba. Ráadásul tavaszi szakmai gyakorlatom alatt sok település nevével megismerkedhettem, ami nagy öröm volt a számomra, mert olyan nevekkel találkoztam, amiknek a létezéséről sem volt tudomásom. Kedves volt a számomra azt nyomozni, hogy vajon (a teljesség igénye nélkül) Kétbodony, Öskü, Szentgál, Zalahaláp vagy éppen Nógrádsáp, Balatoncsicsó, Borzavár és Szente milyen névváltozatokban élt a századok során.
A kötetet színes térképmelléklet egészíti ki, ahol tovább nyomozhatunk a minket érdeklő településnevek után.

Nagyon köszönöm a KSH Könyvtárnak, hogy recenziós példányként megkaphattam a könyvet és megismerhettem értékes tartalmát. A magam részéről úgy gondolom, érdmees ennek a könyvnek ott lennie minden megyei könyvtár polcán, a helytörténeti gyújtemény egyik éke lehet, és nemcsak ezért fontos, hiszen az olvasók is haszonnal forgathatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése