2017. augusztus 19., szombat

Látogatás a Vasarely Múzeumban


A múzeum kertje
„…A budapesti Vasarely Múzeum gyűjteményét Victor Vasarely 1982-ben adományozta a fővárosnak. A múzeum harminc éve, 1987-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A több mint négyszáz egyedi és sokszorosított alkotásból álló gyűjtemény alapos áttekintést nyújt a művész életművéről a korai, még Magyarországon készült akadémikus rajzoktól és reklámgrafikáktól a hatvanas-hetvenes évekből származó op art művekig és plasztikai munkákig.
[…]
Az állandó gyűjtemény anyagát ezúttal kölcsönzött művekkel is kiegészítjük. A művész budapesti kapcsolataira fókuszálva a kiállítás alapos részletességgel bemutatja azt a korai rövid, de meghatározó periódust, amit Vasarely Bortnyik Sándor Műhely nevű iskolájában töltött 1929 és 1930 között. Ez az iskola volt az alapja a későbbi párizsi éveknek és kiindulópontja a világhírnevet hozó op-art és kinetikus műalkotásoknak. A Bauhaus-elveken alapuló progresszív szellemiségű iskola dokumentumai révén a látogató betekinthet a művészt körülvevő multimediális közegbe is. Bortnyik Műhelyének építészeti elveken alapuló oktatását a mesterekre vonatkozó részletes dokumentáció szemlélteti.

További különlegesség, hogy bemutatunk 13 db-ot azok közül a sokszorosított grafikák közül, melyeket Vasarely 1968-ban adományozott a Szépművészeti Múzeumnak (118 db). Ezeket utoljára 1969-ben láthatta a közönség, azóta nem voltak kiállítva.”

2017. június 20-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt ismét a Vasarely Múzeum. Az egyéves felújítás során megújult az épület, és ez idő alatt új állandó kiállítási koncepció is született. Ezt a közel 150 kiállítási tárgyból álló kiállítást lehet megtekinteni a múzeum termeiben.

Mellette egy időszaki kiállítás is látogatható június 22-e és szeptember 30-a között: az OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület tagjai tartottak rendszeres kiállításokat a múzeumban, amely a rekonstrukció egy éve alatt szünetelt. „A Múzeum újranyitása alkalmából kezdetnek most az Egyesület alapító és új, valamint tiszteletbeli külföldi tagjainak 2016-17-ben készült munkáiból mutatnak be válogatást, kiegészítve régebbi, kevéssé ismert művekkel és a tagok most készült harmadik Piéce Unique 2016-17 című egyedi grafikai lapokat tartalmazó mappájával.”
OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület
OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület
A múzeum első részében állítottak emléket a korábban már említett Bortnyik Sándornak és a Műhelynek, ahol Vasarely is tanult.


Bortnyik Sándor művészeti tanulmányait 1913-ban kezdte Kernstok Károly, Vaszary János és Rippl-Rónai József szabadiskolájában. Kassák Lajos első követőinek egyike, linómetszetei már 1918-tól megjelentek a Ma című folyóiratban. A Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe emigrált, itt készült az a grafikai mappa, amelyet Kassák a konstruktivizmus egyik programadó alkotásának tartott. 1922-ben szakított Kassákkal, Weimarba költözött, ekkoriban került kapcsolatba a Bauhaus elveivel. Hazatérése után a Zöld Szamár avantgárd színház alapító tagja, írója, díszlettervezője lett. A húszas években számos nívós plakátot rajzolt reklámcélokra. 1928-ban iskolát nyitott, a Műhelyt, melyhez a Bauhausban szerzett tapasztalatok jelenthettek mintát, tanítványai között volt Victor Vasarely is. 1947-től tanított az Iparművészeti Főiskolán, és ez évtől a Szabad Művészet című folyóirat főszerkesztőjeként tevékenykedett. 1949-1956 között a Képzőművészeti Főiskola főigazgatója volt.

Én most voltam először a Vasarely Múzeumban, egy hirtelen felbuzdulásra indultam neki, és örülök, hogy megtettem. :-) Rájöttem például, hogy általános iskolás koromban mennyire hatott rám Vasarely munkássága – és nem is emlékeztem rá. Szerettem ezt a geometrikus – térbeli ábrázolást, akkoriban mindig vonalzó volt a kezemben, ceruza és rajzlap. :-) Beszélgettem az egyik teremőr lánnyal, és ő elmesélte, hogy a gyerekek mindannyian imádják a művész alkotásait – sok iskolás csoportot fogadnak a múzeumban.
Érdemes tehát ellátogatni a Vasarely Múzeumba, amely a kiváló elhelyezkedésének köszönhetően könnyen megközelíthető, és a környéken – a kiállítás meglátogatása előtt vagy után – kellemes sétát lehet tenni.

Vasarely Múzeum honlapja: http://vasarely.hu/hun

Források:
•    Bortnyik Sándor http://www.kieselbach.hu/muvesz/bortnyik-sandor_346
•    Bortnyik Sándor https://hu.wikipedia.org/wiki/Bortnyik_S%C3%A1ndor
•    Bortnyik Sándor: Zöld szamár http://mek.oszk.hu/04800/04843/html/eletrajz.htm
•    Egy kép és a hátoldala – Bortnyik Sándor: Alakok, 1924. http://artmagazin.hu/artmagazin_hirek/egy_kep_es_a_hatoldala__bortnyik_sandor_alakok_1924.1362.html?pageid=-1

Könyvajánló:
•    Borbély László (a kiállítást rend. és a katalógust összeáll.): Bortnyik Sándor emlékkiállítása : Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 1977. március-június. Népművelési és Propaganda Iroda, Budapest 1977.
•    Borbély László: Bortnyik. Corvina Kiadó, Budapest 1971.
•    D. Fehér Zsuzsa - Pogány Ö. Gábor: Magyar festészet a XX. században. Corvina Könyvkiadó, Budapest 1975.
•    Hevesy Iván: Az új művészetért. Gondolat Könyvkiadó, Budapest 1978.
•    Körner Éva: Bortnyik Sándor. Corvina Könyvkiadó, Budapest 1975.
•    N. Pénzes Éva, Pogány Ö. Gábor (a kiáll. rend. és a katalógust összeáll.): Bortnyik Sándor kiállítása : Budapest 1969. márc. - ápr. [S.n.], Budapest 1969.
•    Oelmacher Anna: A szocialista képzőművészet nyomában. Kossuth Könyvkiadó, Budapest 1975.
•    Passuth Krisztina: Magyar művészek az európai avantgarde-ban 1919-1925. Corvina Könyvkiadó, Budapest 1974.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése