Pataki János a szerkesztője a 2021-es megjelenésű Székelyföld ízei című könyvnek, ami Pataki előző köteteihez hasonlóan színvonalas és minőségi kiadvány, ezt is szeretettel ajánlom nektek. Ahogyan a Székelyföld, úgy ez is a Fekete Sas Kiadó kötete, habár az előzőnél méretében nagyobb kivitel.
Kifejezetten szakácskönyvet tart a kezében az, aki szeretné elolvasni a könyvet, azonban ez a kötet sokkal több egy egyszerű receptgyűjteménynél.
Kezdjük ott, hogy a szerkesztő először Erdély fűszernövényeivel ismertet
meg minket, ezután nyitva sorát a recepteknek, amik tematikusan
válogatva kaptak helyet az oldalakon: előételek, levesek, főzelékek,
főételek, saláták és desszertek sorakoznak itt. A receptek mellett
azonban nem egyszerűen csak az elkészült étel fotóját kapjuk meg, de
„főzés közben" barangolhatunk is Székelyföld tájain, így nagyszerű
kiegészítője ez a Székelyföld című könyvnek. Előfordul, hogy a
hozzávalók között sűrített paradicsomot vagy paradicsompürét találunk,
nem tudom, hogy kétszáz évvel ezelőtt mennyire volt jelen a
paradicsompüré a konyhákban, de számomra nem volt zavaró, és teljesen
érthető, hogy az idők során a receptek mindig alakultak, változtak az
adott korszaknak megfelelően.
Aki pedig csalánreceptre kíváncsi, a 89. oldalon megtalálhatja a csalánfőzelék elkészítésének leírását is. Jó receptkeresgélést és főzést mindenkinek!
Köszönöm a Fekete Sas Kiadónak, hogy megismerhettem ezt a könyvet is recenziós kötetként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése