2024. május 21., kedd

M. Kácsor Zoltán: Az elátkozott amulett - Berci és a koboldok 3. rész

2024-ben jelent meg a Móra Könyvkiadónál M. Kácsor Zoltán Berci és a koboldok sorozatának harmadik része, Az elátkozott amulett. A trilógia lezárásában Berci a végső ütközetre készül, melyben segítségére vannak a barátai is, Borka, Frici és Ricsi. A varázslabirintus azonban veszélyeket tartogat a számukra, és kérdés, hogy sikerül-e legyőzniük a koboldok uralkodóját és kiszabadítani az ártatlanul raboskodó koboldokat.

A válasz természetesen igen, mi más is lehetne egy gyerekkönyv lezárása, az olvasó azonban hiába tudja ezt. olvasás közben végigizgulja a kalandokat. Berci és barátai a könyv elején egy terem közepén állnak, körben csupa nyílás, és ki tudja, melyik a helyes irány a számukra. Természetesen Ricsi szeleburdiságára mindig lehet számítani, az ovis kobold gondolkodás nélkül ront be az egyik nyláson, hogy aztán visszarobogjon egy másikon és így tovább... Hagyjuk azonban Ricsit rohangálni.

A többiek egy Bizsúrt ábrázoló kőszobrot fedeznek fel, kezében aranykulcs, a nyakában amulett. Bizonyos események után, melyek közé tartozik például Ricsi lufivá változása is, a négy barát bejut egy másik terembe - nyomukban Bizsúrral - ahol felfedezik a raboskodó koboldokat.

Olvasás közben, a történet vége felé haladva, Agatha Christie Poirot-történetei jutottak eszembe - nem tudom, M. Kácsor Zoltán azokból vette-e az ötletet -, mivel ahogy a koboldok kiszabadultak, Bizsúr pedig rács mögé került, Berci a nagy nyomozóhoz hasonlóan, az egybegyűltek előtt leplezte le, hogyan és mi történt az amulettekkel, a koboldokkal és mi volt ebben az egészben a szerepe Bizsúrnak.

A Móra Könyvkiadó Már tudok olvasni sorozatának már több részét elolvastam, és mindegyik - felnőtt fejjel is - kellemes kikapcsolódást nyújtott. Nyilván nem felejtettem el, hogy ezek a könyvek gyerekeknek íródtak, de a jó gyerekkönyvek élvezhetőek az idősebb korosztály számára is. A Berci és a koboldok sorozat mind a három része a Már tudok olvasni sorozat 3. szintjéhez tartozik, és nagyon ajánlom a szülőknek, hogy beszerezzék, ha gyermekük már jól tud olvasni és érdeklik az izgalmas történetek. Most már, hogy a trilógia mindhárom része megvásárolható, javaslom a három könyv együttes beszerzését, mert - van egy ilyen érzésem - a gyerek az első olvasása után azonnal bele akar majd kezdeni a folytatásokba.

A könyvet - ahogy a kiadó többi könyvét, megtaláljátok a Móra Könyvkiadó honlapján. Nagyon köszönöm a kiadónak, hogy recenziós példányként elolvashattam és egy újabb jó kis történettel gazdagodtam a sorozatból. Élmény volt. Mint mindig.

2024. május 17., péntek

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár - Rajongói kézikönyv

A Móra Könyvkiadó gondozásában 2023-ban jelent meg - Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán - Miklya Luzsányi Mónika könyve, a Petőfi, a sztár. A kötet hasonló felépítésű, mint Mészöly Ágnes A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv című könyve, ami talán nem is véletlen, hiszen ez utóbbi is a Móra Könyvkiadónál jelent meg.

A kötet bemutatja egyfelől a költő életét, szüleivel való kapcsolatát, iskoláit, költői indulását, de megismerhetjük belőle a romantikus hőst, a szerelmes költőt ugyanúgy, minta befutott versfaragót. Természetesen a könyv fontos részét képezik az 1848-49-es szabadságharc és forradalom hónapjai is, hiszen ez tette Petőfit igazán azzá, akiként ma tekintünk rá: a nemzet költőjévé.

Az érdeklődő olvasó azonban interaktívvá is teheti az olvasást, ha kitölti a kvízeket, amikben tesztelhetjük tudásunkat a költőről. Kortársak idézetei is segítenek közelebb hozni a jelen olvasójához a költőt, és megismerhetjük kedvenc ételeit is.Külön dupla oldalon foglalkozik a szerző a János vitézzel és megismerhetjük költeményeinek, köteteinek médiavisszhangját is.

Petőfi Sándor életéről nem olvashatunk, nem lehet könyv Szendrey Júlia nélkül. Itt sincsen ez másként. Kibontakozik előttünk egy emancipált asszony képe, akinek nemcsak, hogy nem volt egyszerű élete a férje oldalán, de annak halála után meg kellett küzdenie a népharaggal, ami rázúdult, miután Petőfi halála után újra férjhez ment.

Informatív és izgalmas könyvet állított össze Miklya Luzsányi Mónika, amit egyfelől ajánlok gyerekeknek, ha többet szeretnének tudni Petőfiről, túl a száraz iskolai tananyagon, de ajánlom szülőknek is, hiszen ez a könyv szórakoztató és sok ismeretet ad. Hiába a tanulmányaink, azóta sok információ elveszett vagy mélyre került a fejünkben. Sosincsen késő feleleveníteni tudásunkat. Nehogy már a gyerek többet tudjon az ország legismertebb költőjéről, mint a szülő. Nem igaz?

A könyvet megtaláljátok a Móra Könyvkiadó honlapján, ahol a kiadó többi könyvével együtt megrendelhetitek, ezzel is támogatva a kiadót a további remek kötetek megjelentetésében. Nagyon köszönöm a kiadónak, hogy recenziós példányt biztosított a számomra és megismerhettem Miklya Luzsányi Mónika (elsősorban) iskolásoknak szóló ismeretterjesztő kötetét.