Oldalak

2024. szeptember 19., csütörtök

Doncsev Toso: Korszakok korlátai

2015 szeptemberében olvastam el az Egy bolgár vallomásai című kötetet Doncsev Toso tollából. Könyvtárból került hozzám a könyv, nem tudtam semmit se róla, se írójáról, de bolgár irodalmat szerintem előtte még nem olvastam, így kikölcsönöztem. És nagyon szerettem. Később megvásároltam saját példányomat. A Fischer Ármin reggelije 2018 év vége felé jelent meg, és a szerző dedikált a 2019-es Könyvfesztiválon. Akkor nem tudtam megvásárolni legújabb kötetét, de magammal vittem a korábban olvasott és megvásárolt Egy bolgár vallomásait. Doncsev Toso hihetetlenül kedves volt, sosem fogom elfelejteni azt a dedikálást. Ahogy később megvettem a Fischer Ármin...-t és elolvastam, Újból egy olyan könyvet kaptam, amit nagyon, nagyon szerettem. Onnan indult el bennem az érzés, hogy mindent szeretnék beszerezni és elolvasni, amit Doncsev Toso írt, s habár a kötetek vásárlása zajlott szép folyamatosan, szembesültem egy igazi "könyvmoly-problémával", miszerint több könyv megismerésére vágyom, mint amennyi a szabadidőm. 2024 nyarán, a Könyvhéten viszont - a dedikálók névsorát böngészve - megláttam a szerző nevét. Természetesen nekem se kellett több, és magammal vittem az összes könyvemet (az egy darab dedikálton kívül) aznap, és már a dedikálás előtt ott topogtam a Napkút Kiadó standjánál, ahol már ott volt ő is. Számomra az idei Könyvhéten két dedikálás volt, ami meghatározó, örök emlék marad. Ez volt az egyik. Az író, szociológus, kisebbségi politikus azok közé az emberek közé tartozik, akikből még nagyon sok kellene a világba. Nagytudású, mégis szerény, kedves, szimpatikus ember. És ekkor tudatosult bennem, hogy idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját, és ebből az alkalomból jelent meg a kiadónál a Korszakok korlátai című kötete. Természetesen beszereztem. Szívből szeretném, hogy minél többen olvassuk Doncsev Toso könyveit. Ismerkedésnek a Fischer Ármin reggelijét ajánlom, de az Egy bolgár vallomásai is tökéletes első olvasmány lehet.


A Korszakok korlátai tehát 2024-ben jelent meg a Napkút Kiadónál, és mivel a kiadó jelen lesz az idei Könyvfesztiválon is, akár a rendezvényen is megvásárolhatjátok, ha érdekel benneteket. Ebben az alig több mint hetven oldalas kötetben a szerző rövidebb írásait gyűjtötték össze az egészen rövidtől 

 Ha kérkedsz ténylegesen meglévő erkölcsi fölényeddel, máris elvesztetted.

a két - két és fél oldalasig, és biztos vagyok benne, hogy egy ennyire vékonyka könyvbe még nem sosem ragasztottam ekkora mennyiségű post-it-ot. A három részből álló könyv legnagyobb részét a Gondolatfutamok, aforizmák elnevezésű rész adja, majd helyet kapnak az Alkalmi szövegek és az Életrajz helyett. Olyan könyv ez, amit az ember olyan helyre rak a könyvespolcán, hogy mindig kéznél legyen, hogy újra és újra levehesse, belelapaozhasson, és gondolkodjon az olvasott mondatokon. Alapvetően életigazságok ezek, melyek utat mutatnak (talán) eltorzult világunkban. Utat mutatnak. Vagy éppen tükröt állítanak.

"Ma már, szerencsénkre, nem jár fővesztéssel az igazság kimondása, ám anyagi ellehetetlenülést könnyen okozhat. Kétszer gondold meg hát, hogy kiről és miről szólsz igazat."

Érdekes volt már a kötet tizedik oldalán azzal a jelenséggel találkozni, amit szinte napi szinten tapasztalok; de más szempontból is közel érezem magamhoz a szerző gondolatait.

"A bolgárkertészek sikerének titkai: a távlatos tervezés, a kitartó munka, a közmegegyezéses döntéshozatal, valamint a kölcsönös haszon elve és gyakorlata volt.
Ez a sikeres társadalmi együttműködés általános receptje is."

Ezen elgondolkodhatnának sokan...

Doncsev Toso azonban éleslátóan ír a népszerűségről, az emberi élet korszakairól, a párbeszéd fontosságáról, a demokrácia és a diktatúra közötti különbségről vagy akár az öngúnyról.

"Kacagva is lehet könnyeket hullatni, és mosolyogva sem képtelenség sírni."

"[...] az igazi, valóságos, tartós örömforrás a csend, a nyugalom, a béke ls az egészséges, természetközeli lét. Nem az eufóriát kiváltó fogyasztói életélvezet és a mások feletti uralom."

"Csak szilárd önértékeléssel bíró személy képes önmagát kigúnyolni. Olyan valaki, aki a társadalmi egyenlőség híve, aki számára érdektelen a rangsorból fakadó tekintély. [...]"

Többször is olvashatunk a szerző családi kapcsolatairól rövid történeteket, számomra ezek közül talán a legkedvesebb az, amikor arról ír, hogy húszévesen édesapjának segített a Bosnyák téri piacon vásárolt termékeket átfuvarozni kis boltjukba Budára, és hogy ezekből a piaci látogatásokból és bolti élményeiből mennyit tanult, melyeket később kamatoztathatott felnőtt életében.

A kötet huszonkettedik oldalán egy könyvajánló áll, melyben Doncsev Toso így ír:

"[...] A "veterán" nemzedék képviselőjeként ajánlom kisszámú olvasótáboromnak a kötetet. [...]"

Amikor ezt olvastam, a szívemet áthárta a melegség, és eszembe jutott a júniusi dedikálás, amikor Doncsev Tosonak elmondtam, mennyire szeretem a könyveit, és milyen boldog vagyok az újabb találkozástól, és ő szerényen csak valami olyasmit mondott, hogy az ő könyveit olyan kevesen olvassák, nem is gondolta, hogy valaki ennyire szereti őket.

Akinek érdeklődését felkeltettem a Korszakok korlátai iránt, a könyvet megvásárolhatja a kiadó honlapján, ahol a szerző több más könyvét is be lehet szerezni, akár a Fischer Ármin reggelije is kapható e-book formában.

Végül, ajánlóm végére, egy újabb idézet az Őszi reggel Rózsavölgyben című írásból.

"Csattognak a villamosvagonok vaskerekei a völgyben. Keserű kévá illata keveredik a száradó avaréval. A sárguló lombokon át szikrázik a rőt napsugár. [...]"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése